BAT: 5,1% υψηλότερα κέρδη από την πώληση καπνού σε Αφρική και Ασία

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 09:49

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό 5,1%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο, British American Tobacco Plc, μετά τη μείωση του κόστους και την αύξηση των πωλήσεων σε περιφέρειες, όπως η Αφρική και η Ασία.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 452 εκατ. λίρες στερλίνες (833 εκατ. δολ.) ή 21,6 πένες ανά μετοχή από 420 εκατ. λίρες ή 20,2 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Κατά μέσον όρο, επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα διαμορφωνόντουσαν στα 442 εκατ. λίρες Αγγλίας ή 21,3 πένες ανά μετοχή.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Paul Adams, 53 ετών, κλείνει τα μη κερδοφόρα εργοστάσια, καθώς η ζήτηση κάμπτεται στη Δυτική Ευρώπη, μετά τους υψηλότερους δασμούς στον καπνό, την απαγόρευση των διαφημίσεων και την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Στις 27 Απριλίου, η εταιρεία είπε ότι ακόμη περιμένει τα κέρδη ανά μετοχή να αυξηθούν με υψηλό μονοψήφιο αριθμό τα επόμενα χρόνια, καθώς επεκτείνεται σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ζήτηση αυξάνεται.

Τα έσοδα, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σημείωσαν άνοδο 9%, φθάνοντας στα 2,3 δισ. λίρες Αγγλίας, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο όγκος των πωλήσεων των τεσσάρων σημάτων της, που προωθεί τα μέγιστα διεθνώς – Kent, Dunhill, Lucky Strike και Pall Mall – σημείωσε άνοδο 14%.

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 5,8%, φθάνοντας στα 616 εκατ. λίρες και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 630 εκατ. λίρες στερλίνες.

Οι μετοχές της British American Tobacco, έχουν σημειώσει άνοδο 43% πέρυσι, ενώ οι μετοχές των πέντε εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Tobacco Index, σημείωσε άνοδο 25%. Οι μετοχές της εταιρείας είχαν την ενδέκατη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του FTSE 100 Index μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και σημείωσαν υπερτριπλάσια άνοδο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν πέρυσι άνοδο 17%, μεγαλύτερη από τον στόχο της εταιρείας, ωθώντας τις μετοχές κατά 45% υψηλότερα.

Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις ενώσεις των εργαζομένων, να σταματήσει την παραγωγή στο μοναδικό ολλανδικό εργοστάσιο και να περικόψιε 550 θέσεις εργασίας.

Η παραγωγός τσιγάρων κατέχει το 42% της Reynolds American Inc., μητρικής της δεύτερης σε μέγεθος καπνοβιομηχανίας των ΗΠΑ. Στις 25 Απριλίου η Reynolds είπε ότι συμφώνησε αγοράσει την Conwood, παραγωγό των καπνών Kodiak και Grizzly, προσθέτοντας καπνό για μάσημα στα προϊόντα της. Το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Reynolds, σημείωσαν αύξηση 23%, φθάνοντας στα 345 εκατ. δολ., σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα