Πιο αυστηρό πλαίσιο κανόνων για τις εξαγορές γερμανικών εταιρειών από μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υιοθετεί το Βερολίνο. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία έχει πρωτίστως ως στόχο να βάλει φρένο στην κινεζική επέλαση στην γηραιά ήπειρο και ειδικά στην προσπάθεια του Πεκίνου και των κολοσσών του να αποκτήσουν καίριας σημασίας τεχνολογίες και τεχνογνωσία.
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα, που προσπαθεί να ανακόψει τη φόρα του «δράκου». Αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν λάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε εθνικό επίιπεδο, ενώ και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσφατα συμφωνήθηκε σχετικό πλαίσιο. Στις ΗΠΑ το Κογκρέσο έχει ενισχύσει τις διαδικασίες ελέγχου και τη δυνατότητα της αρμόδιας επιτροπής να λέει «όχι» σε εξαγορές εταιρειών καθοριστικής σημασίας για τις υποδομές και την εθνική ασφάλεια.
Στη Γερμανία οι πρώτες προσπάθειες σε αυτό το μέτωπο έγιναν πριν από ένα χρόνο. Την Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί και επισήμως από το υπουργικό συμβούλιο σχέδιο, το οποίο προβλέπει πως η όποια ξένη, μη ευρωπαϊκή, εταιρεία σχεδιάζει να εξαγοράσει μερίδιο άνω του 10% σε γερμανική εταιρεία άμυνας, τεχνολογίας ή μέσων ενημέρωσης, θα δει τη συμφωνία της να μπαίνει στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών.
Από το 2017 το όριο αυτό ήταν στο 25% και αφορούσε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, στις οποίες η επένδυση ξένων κεφαλαίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή το δημόσιο συμφέρον. Στο νομοσχέδιο που προωθείται δεν γίνεται καμία ευθεία αναφορά στην Κίνα. Ωστόσο πρόσφατα το Βερολίνο μπλόκαρε δύο συμφωνίες κινεζικών εταιρειών στο έδαφός του. Στην μία περίπτωση χρειάστηκε παρέμβαση κρατικά ελεγχγόμενης τράπεζας, αφού η επένδυση αφορούσε μερίδιο κάτω του 25%.
Συγκεκριμένα τον Ιούλιο η KfW εξαγόρασε μερίδιο 20% στην γερμανική εταιρεία 50Hertz Transmission GmbH προκειμένου να αποκρούσει την προσπάθεια της κινεζικής State Grid Corporation of China να εξαγοράσει μετοχές. Επικαλέστηκε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση μπλόκαρε την πώληση της εταιρείας Leifeld Metal Spinning AG σε Κινέζο επενδυτή, επικαλούμενη κινδύνους για τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια».
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης αποτρέψει κινεζικές εξαγορές φέτος. Το Φεβρουάριο η γαλλική κυβέρνηση έβαλε φρένο στην πώληση του αεροδρομίου της Τουλούζης σε κινεζική κοινοπραξία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ