Σαουδική Αραβία: Γενναίες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά μετοχών

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 17:00
UPD:17:02
REUTERS/MURAD SEZER

Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια φέρεται να έχει διαθέσει η Σαουδική Αραβία προκειμένου να στηρίξει την χρηματιστηριακή αγορά της και να αντισταθμίσει τις μαζικές ρευστοποιήσεις, που πυροδότησε η υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι και η επακόλουθη πολιτική κρίση τους τελευταίους μήνες.

Επικαλούμενη δηλώσεις ανθρώπων με άμεση γνώση των κινήσεων της σαουδαραβικής κυβέρνησης, η WSJ αναφέρει ότι το Ριάντ έχει προβεί σε τεράστιες εντολές αγορών, συχνά λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, προκειμένου να βγάλει τους δείκτες από το κόκκινο ή έστω να περιορίσει τις απώλειες.

Η αγορά μετοχών θεωρείται πυλώνας της προσπάθειας του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Εδώ και τρία χρόνια, όταν ανέλαβε de facto τα ηνία του βασιλείου, ο πρίγκιπας επιχειρεί να προωθήσει το προφίλ του μεταρρυθμιστή. Η υπόθεση Κασόγκι, αλλά και η εισβολή στην Υεμένη, ωστόσο, σκιάζουν την εικόνα. 

Σημειώνεται ότι ενώ το σαουδαραβικό χρηματιστήριο συνηθίζει να αποκαλύπτει τα ποσά, που επενδύει η κυβέρνηση, οι πρόσφατες αγορές δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί αντί να αγοράζει απευθείας, το κάνει μέσω funds χρηματοπιστωτικών οργανισμών, που δεν αποκαλύπτουν τους πελάτε τους, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στη WSJ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα