Αυξημένη η επιρροή των ΗΠΑ στην αγορά του πετρελαίου

Στο τραπέζι της διάσκεψης του ΟΠΕΚ και χωρίς φυσική παρουσία
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 16:33
REUTERS/Essam Al Sudani

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή αποκτά η Ουάσιγκτον στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, παρότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη του ΟΠΕΚ με μη μέλη του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, όπως επισημαίνεται στην τελευταία ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). 

«Παρότι οι ΗΠΑ δεν ήταν παρούσες στη Βιέννη, κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει την αυξανόμενη επιρροή τους. Η συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας στη Βιέννη μας υπενθύμισε ότι οι “Τρεις Μεγάλοι του Πετρελαίου” -Ρωσία, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ- των οποίων η συνολική παραγωγή εκπροσωπεί το 40% του πλανήτη, είναι οι κυρίαρχοι παίκτες», αναφέρει η έκθεση της ΙΕΑ. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, δεν ήταν δυνατόν να μη συζητηθεί η παραγωγή των ΗΠΑ στην συνάντηση της Βιέννης την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τον ΟΠΕΚ για την κυριαρχία του στις τιμές του πετρελαίου, καλώντας τον την τελευταία φορά να αποφύγει μείωση της παραγωγής. Οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί σε κυρίαρχους ανταγωνιστές στις αγορές πετρελαίου και κατέκτησαν σημαντική θέση μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως χάρη στην επανάσταση του πετρελαίου από σχιστόλιθο. Την ημέρα της συνάντησης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, η IEA δήλωσε ότι «σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, την εβδομάδα έως τις 30 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ ήταν καθαροί εξαγωγείς αργού πετρελαίου και παραγώγων του για πρώτη φορά από το 1991».

«Καθώς η παραγωγή αυξάνεται, οι καθαρές εισαγωγές θα υποχωρήσουν και οι αυξανόμενες αμερικανικές εξαγωγές θα προκαλέσουν ανταγωνισμό σε πολλές αγορές. Οι ΗΠΑ... είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο. ... Είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο και οι χαμηλότερες τιμές είναι ευπρόσδεκτες, αν και οι παραγωγοί του θα επιθυμούσαν να δουν ότι παραμένουν αρκετά υψηλές για να ενθαρρύνουν περαιτέρω επενδύσεις», υπογραμμίζει η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. 

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για μείωση της παραγωγής παραμένει αρκετά αόριστη με βάση τις προδιαγραφές του καρτέλ, καθώς δεν αναμένεται να δημοσιευθεί ο στόχος παραγωγής κάθε χώρας ξεχωριστά. Ο ΟΠΕΚ δημοσίευσε ελάχιστες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει την παραγωγή, συγκριτικά με τις κινήσεις που έκανε το 2016, όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά συμφωνία μείωσης της παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ και oι σύμμαχοί του συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την υπερπροσφορά και να συγκρατήσουν την πτώση των τιμών. 

Οι υπουργοί Πετρελαίου ανέφεραν ότι οι μειώσεις θα γίνουν με βάση τα επίπεδα του Οκτωβρίου, με εξαίρεση το Κουβέιτ, και ότι Ιράν, Βενεζουέλα και Λιβύη δεν υποχρεούνται να μειώσουν την παραγωγή τους, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, της κοινωνικής αναταραχής και του ενδεχόμενου οικονομικής κατάρρευσης. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν επιβεβαιώθηκε στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Βιέννη. 

Οι τιμές χθες γύρισαν σε άνοδο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ αλλά και καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αναμένουν ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου μπορεί να παρουσιάσει έλλειμμα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Η τιμή brent στο Λονδίνο επέστρεψε πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, αφού όμως αρχικά είχε διολισθήσει στα 59,85 δολάρια το βαρέλι.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα