Market Beat: Το πρόσημο μεταβολής στην εβδομάδα δίνει η σημερινή σύνοδος

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 10:16
UPD:10:17
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με τον ΓΔ, μετά το χθεσινό του κλείσιμο, στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, είναι βέβαιο ότι η σημερινή συνεδρία θα καθορίσει απόλυτα τη μεταβολή της εβδομάδας. Από χθες ωστόσο, η αισιοδοξία για τις προοπτικές των μετοχικών αξιών στην πορεία για το τέλος της χρονιάς κάμπτεται όπως φάνηκε από τις απώλειες στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών δεικτών και από τη μεταβολή των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα οι ασιατικές συναλλαγές έδειξαν την εγκατάσταση της ανησυχίας όσο πλησιάζει η ώρα της Fed.  Ενώ από το ΧΑ η ανησυχία προκύπτει από τη μειωμένη διάθεση για συμμετοχή και από την αδυναμία που εμφάνισε ο τραπεζικός δείκτης για να προσεγγίσει τα επίπεδα των υψηλών του στις αρχές του μήνα. Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσε χαρακτηριστικά : Εισερχόμενοι στην εορταστική περίοδο και το κλείσιμο του έτους, παρατηρούμε ότι οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.

Οι πολιτικές εξελίξεις λειτουργούν ανά περίπτωση θετικά ή αρνητικά και οι αναλυτές τότε καλούνται να βγάλουν συμπεράσματα με ανακρίβεια στους υπολογισμούς. Αλλά τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα εταιρικά κέρδη και οι ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών βρίσκονται πιο κοντά στα κλασικά ερεθίσματα για την διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Σήμερα οι επαγγελματίες γνωρίζουν περισσότερα για την πολιτική της ΕΚΤ ενώ κορυφώνεται η αγωνία τους για την απόφαση της Fed στη βδομάδα που ακολουθεί.

Το κεντρικό μήνυμα από τον Μάριο Ντράγκι ήταν ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το πέρας του καλοκαιριού του 2019 και μέχρι να διασφαλιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο για τον πληθωρισμό». Οι επενδυτές πλέον προσανατολίζουν τις κινήσεις τους με βάση την συνάντηση για τα επιτόκια της Fed που αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα χωρίς όμως να είναι βέβαιο το τι θα πράξει το 2019. Νωρίτερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε για άλλη μια φορά την ελπίδα η Fed να μην αυξήσει άλλο τα επιτόκια. Παράλληλα, το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ εκτινάχτηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον Νοέμβριο, στα 204,9 δισ. δολάρια. Όπως μετάδωσε το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το έλλειμμα ήταν 66,4 δισ. δολάρια υψηλότερο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 14/12. Αφότου η Κίνα ανακοίνωσε μια σειρά αδύναμων δεδομένων, αναζωογονώντας τις ανησυχίες για μια απότομη επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και αφήνοντας τους επενδυτές να ανησυχούν για τον ευρύτερο αντίκτυπο μιας, ακόμη ανεπίλυτης, εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ.

Στο ΧΑ χθες η προσοχή των παραγόντων της αγοράς ήταν ιδιαίτερη στο ξεκίνημα των συναλλαγών και στο πρώτο τέταρτο, με 43 μετοχές να έχουν πράξεις, ο τζίρος ήταν 1,8 εκατ. ευρώ και ο δείκτης αμετάβλητος. Χωρίς αποστολή σαφών μηνυμάτων, εμφανίζοντας διακύμανση μεταξύ 645 και 648,5 μονάδων.

Η εικόνα των blue chip, με δώδεκα καθοδικά ένδεκα ανοδικά και δυο αμετάβλητα, μπέρδευε ακόμα περισσότερο τους επαγγελματίες. Φθάσαμε δε στις 15:30 που τα ανοδικά ήταν δεκατρία τα πτωτικά δέκα και δυο στα αμετάβλητα. Ο τζίρος δε με συναλλαγές για 112 μετοχές ήταν λίγο πάνω από τα 17 εκατ. ευρώ.  Οι συμμετέχοντες επέλεξαν να κάνουν μόνο τις αποκλειστικά αναγκαίες κινήσεις, στην περίπτωση που κάποιες από τις θέσεις του χαρτοφυλακίου τους εμφάνιζε μεταβολή, που οδηγούσε σε υποχρεωτική απάντηση.

Η νευρικότητα στην Αθήνα ήταν μικρότερη αυτής που επικράτησε στην Ευρώπη. Αυτό έγινε, επειδή δεν ήταν στις επιθυμίες των ισχυρών θεσμικών να δοθεί ευκαιρία τοποθέτησης σε διαχειριστές μικρής κεφαλαιακής ισχύος. Βέβαια για τις ξένες αγορές, η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία. Ενώ είναι γνωστό πως επενδύοντας στην Ελλάδα, τοποθετούν κεφάλαια σε οικονομία που είχε αποκλειστεί από τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Υπάρχει έλλειμμα θετικών καταλυτών ανέφεραν αρκετές φορές διάφοροι εγχώριοι αναλυτές και νομίζουμε πως έχουν δίκιο εκτός αν… Εκτός αν δείξουν, οι δημοσκοπήσεις που καθημερινά μελετούν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, πως είναι κατάλληλη μια εκλογική αναμέτρηση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη τα Χρηματιστήρια της Wall Street, μετά από μια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από τη «νευρικότητα» των επενδυτών. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 70,11 μονάδες (+0,29%) και έφτασε στις 24.597,38 μονάδες.

Ωστόσο, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 27,98 μονάδες (-0,39%) και έπεσε στις 7.070,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.650,54 μονάδες, με οριακή πτώση -0,02% ή 0,53 της μονάδας.

Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Procter & Gamble (+2,6%) και McDonalds (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-1,4%) και DowDuPont (-0,9%).

Αντιδράσεις προκάλεσε στον Καναδά η δήλωση Τραμπ για πιθανή παρέμβαση του στη δικαστική υπόθεση της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei, Meng Wanzhou προκειμένου να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

Οι επενδυτές προσανατολίζουν τις κινήσεις τους στη Fed που αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα χωρίς όμως να είναι βέβαιο το τι θα πράξει το 2019. Νωρίτερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε για άλλη μια φορά την ελπίδα η Fed να μην αυξήσει άλλο τα επιτόκια. Παράλληλα, το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ εκτινάχτηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον Νοέμβριο, στα 204,9 δισ. δολάρια. Όπως μετάδωσε το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το έλλειμμα ήταν 66,4 δισ. δολάρια υψηλότερο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη δημόσια εμφάνιση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το πέρας του καλοκαιριού του 2019 και μέχρι να διασφαλιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο για τον πληθωρισμό».

Οι ανανεωμένες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη, ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου. Αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2% και 1,8% αντίστοιχα.

Στα χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 υποχώρησε -0,17% στις 349,42 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση -0,04% στις 6.877,50 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα -0,04% στις 10.924,70 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με απώλειες -0,26% στις 4.896,92 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο +0,82% στις 8.926,30 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη +0,54% στις 19.048,83 μονάδες.

Θετικό αντίχτυπο είχε η είδηση περί της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η Τερέζα Μέι από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Ιταλία μείωσε το στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2019 στο 2,04% και αναμένει την Κομισιόν να αποφευχθεί τη δημοσιονομική της πρόταση.

Από πλευράς μακροοικονομικών ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% στη Γερμανία το Νοέμβριο. Παραμένοντας ψηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περίπου 2%.

ΧΑ

Η μετριοπαθής αισιοδοξία και η περιορισμένη νευρικότητα έφερε «σεμνή» άνοδο

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική πορεία, σε θετικό πεδίο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με περάσματα, στις δυο πρώτες ώρες, σε αρνητικό για μικρά διαστήματα. Έγινε γρήγορα σαφές δε, πως μετά το χαμηλό μέρας στις 645,54 μονάδες και την αντίδραση που ακολούθησε, (μετά την επανάληψή του στις 12:21) απόκτησε ανοδική πορεία σταθερής κλίσης από το επίπεδο των 645 προς αυτό των 650 μονάδων χωρίς διάθεση ξανά για αναζήτηση πυθμένα. Η πορεία του ΓΔ, με ελάχιστο στις 645,54 από 634,24 μονάδες την Τετάρτη, που ήταν η τιμή του στις 10:51, έγινε κυρίως με τον δείκτη σε άνοδο της τάξης του +0,4% και ψηλότερα από τις 647 μονάδες.

Μετά το χαμηλό, με νευρικότητα η ανοδική δυναμική που προκάλεσαν οι επενδυτικές επιλογές, διαμόρφωσε πορεία προς το μέγιστο που ήταν  οι 650,06 από 648,26 μονάδες την προηγούμενη στις 13:23. Υπήρξε σημαντικό διάστημα με κίνηση γύρω από τις 648 μονάδες, με ταύτιση της ατμόσφαιρας εδώ, αναφορικά με τη διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο που επικράτησε πανευρωπαϊκά. Στις  17:00 τον άφησαν στις 647,41. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε άνοδος και έτσι τον έκλεισαν στις 648,49 από 646,16 την προηγούμενη, ορίζοντας κλείσιμο πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Έτσι, η αγορά κατάφερε να συνεχίσει να μειώνει τις απώλειες από τις  προηγούμενες έξη διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις με δυο στην αρχή αυτής της βδομάδας, γιατί κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ισχυρών θεσμικών. Εμφάνισε σήμερα πιο υψηλούς όγκους συναλλαγών στα πακέτα.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο ελαφρά συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 25,043 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση μικρών κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μέτρια διακύμανση με 6 μονάδων εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση δεν ανέβηκε ούτε υποχώρησε  (από 4 μέσα στη μέρα), αλλά διατηρήθηκε κοντά στο 4,25%.

Ήταν σύνοδος με υπεροχή των αγοραστών έναντι των πωλητών που καθόρισαν τις τιμές. Το ελάχιστο στις 645,54 από 634,24 ήταν 52,8 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών προς το τέλος, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και νευρική ανοδική συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 648,49 μονάδες που ήταν 2,95 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,57 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (4,5 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 14 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,600 από 47,395 δις ευρώ. Εννέα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ΛΑΜΔΑ -2,48%, ΠΕΙΡ -2,13%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,00%, ΦΡΛΚ 1,52%, ΓΡΙΒ -1,28%, ΕΧΑΕ -1,12%, ΕΛΠΕ -1,05%, ΒΙΟ -0,92% και ΣΑΡ -0,57%, ενώ 15 έκλεισαν με θετική μεταβολή.

Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,71% από +0,57%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,30% από 0,00% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο +1,21% από +3,02%, ΕΥΡΩΒ +0,10% από +0,29% και την ΠΕΙΡ στο -2,13% από -0,53%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρώς χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,17% από +1,03%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 21) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 3) και ένα την ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,36% και έφθασε στις 648,49 από 646,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1705,64 από 1695,31 μονάδες με μεταβολή +0,61%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα άνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,896 από 35,491 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 25,044 από 2,721 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 24,436 από 31,102 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,526 από 0,783 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 48 από 60 των καθοδικών 36 από 26 και 40 από 27 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη. Το άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα 5,10 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1694,24 μονάδες και εμφανίστηκε στις 12:02. Το μέγιστο στις 1708,02 σημειώθηκε στις 16:17. Στις 17:00 κατέληξε στις 1702,71, με κλείσιμο στις 1705,64 μονάδες και μεταβολή +0,61%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 10,876 εκατ. ευρώ.

Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 812 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1710,00, κατώτερο τις 1695,25, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1704,00 από 1697,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 132 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου, με τελευταίες πράξεις στις 1707,00 από 1690,25. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5173 από 5221 και της σειράς Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 790 από 691.

Στους traders των παραγώγων τη διάθεση για συμμετοχή ορίζει το ποσοστό συμμετοχής τους στις συναλλαγές της υποκείμενης αγοράς. Η μείωση των όγκων εκεί αμέσως επιβάλλει την μείωση και στα αντίστοιχα παράγωγα προϊόντα. Αυτό που ενδιαφέρει μόνιμα τους συναλλασσόμενους λοιπόν είναι οι Τράπεζες όχι μόνο λόγω όγκων αλλά και λόγω βαρύτητας που έχουν στο σχηματισμό της τιμής του 25άρη τα ΣΜΕ του οποίου συμβάλλουν τα μέγιστα στον ημερήσιο τζίρο.

Επ’ αυτών έκανε διεξοδική αναφορά ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα επίπεδα των προηγουμένων ημερών, αδυνατώντας προς το παρόν να κάνει την υπέρβαση, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε αξία συναλλαγών. Οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές μπορεί να εναλλάσσονται, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο και μονότονο στο τέλος της συνεδρίασης.

Εισερχόμενοι στην εορταστική περίοδο και το κλείσιμο του έτους, παρατηρούμε ότι οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο. Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν τον "αδύναμο κρίκο", παρά την αντίδραση των τελευταίων ημερών, αδυνατώντας να προσεγγίσουν τα πρόσφατα υψηλά των αρχών Δεκεμβρίου. Έτσι ο δείκτης Τραπεζών, τις τελευταίες 4 ημέρες, κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης εντός της ζώνης των 460 - 470 μονάδων. Μόνο έγκυρη (ημερήσια) διάσπαση των 470 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση της επόμενης ζώνης (487 - 498 μονάδες). Οι επόμενες σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 525 και 550 μονάδες, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 38,20% της τελευταίας μεγάλης πτωτικής κίνησης. Οι 460 μονάδες αποτελούν και την 1η κοντινή στήριξη, με τις 444 και 437 μονάδες να αποτελούν τις πρόσφατα δοκιμασμένες γραμμές αμύνης.

O Γενικός Δείκτης, παλεύει να κρατήσει το σημαντικό επίπεδο των 647 - 645 μονάδων, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ισχυρών αντιστάσεων των 663 και 675 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 645 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη, τεχνικά, αρνητική εικόνα του, "ανοίγοντας την όρεξη" των "short sellers" για τις 626 και 615 μονάδες.

Αντίστοιχα έγκυρη ανοδική ημερήσια διάσπαση των 1710 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1745 - 1755 μονάδων. Οι 1690 μονάδες αποτελούν την 1η κοντινή στήριξη, με επόμενη τις 1660 μονάδες. Μόνο ημερήσια καθοδική διάσπαση των 1660 μονάδων, μπορεί να βαρύνει την τεχνική εικόνα προδιαθέτοντας για στόχους πέριξ των 1600 μονάδων.

Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά παραμένει υποτονική, εκτιμούμε δε ότι οι πιθανότητες να συνεχιστεί η πλευρική κίνηση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών μέχρι το νέο έτος είναι αυξημένες, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό "εντός και εκτός τειχών". Αναμένουμε να δούμε πως θα εκτονωθεί η πλευρική κίνηση των τελευταίων ημερών, παραμένοντας σε αυξημένη επιφυλακή, λόγω και των διεθνών αναταράξεων.

Επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, σε επιλεγμένα επιθυμητά τεχνικά σημεία, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών 'stop loss' και 'profit taking' για κερδισμένες θέσεις.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 14/12, αφού η Κίνα ανακοίνωσε μια σειρά αδύναμων δεδομένων, αναζωογονώντας τις νέες ανησυχίες για μια απότομη επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και αφήνοντας τους επενδυτές να ανησυχούν για τον ευρύτερο αντίκτυπο μιας ακόμη ανεπίλυτης εμπορικής διαμάχης της Κίνας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,4%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 2,02%.

Οι δείκτες Shanghai Composite της Κίνας και των blue-chip CSI 300 υποχώρησαν -1,53% και -2,54% αντίστοιχα, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,65%.

Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας τον Νοέμβριο αυξήθηκαν με τον πιο αδύναμο ρυθμό από το 2003 και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το λιγότερο σε σχεδόν τρία χρόνια, καθώς η εγχώρια ζήτηση συννέφιασε περαιτέρω υπογραμμίζοντας τους αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία ενώ το Πεκίνο προσπαθεί να εκτονώσει μια σκληρή εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα