Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Δραστηριότητα σε πέντε κλάδους, συναφείς με τον χώρο της τεχνολογίας, οκτώ θυγατρικές με παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και 1.600 εργαζόμενοι είναι η σημερινή Quest Holdings έπειτα από 38 χρόνια παρουσίας στην αγορά.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη. Ο όμιλος στοχεύει σε έσοδα 600 εκατ. ευρώ έως το 2021 και στο διάστημα 2018-2021 δρομολογεί επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, με βάση και την εμπειρία του ως προέδρου του ΣΕΒ, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις. Ωστόσο δεν είναι μόνον τα κεφάλαια που απαιτούνται, αλλά και η γνώση που μεταφέρεται. Ο ανταγωνισμός πλέον αφορά και το επίπεδο τεχνογνωσίας.
Στις άμεσες κινήσεις του ομίλου Quest περιλαμβάνεται η ενίσχυση του τομέα των ταχυμεταφορών μέσω της δημιουργίας νέου κέντρου διαλογής για την ACS σε ακίνητο στην οδό Πέτρου Ράλλη. Πρόκειται για επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει εντός του 2019 με στόχο να ολοκληρωθεί το 2020. Παράλληλα στη διαδικασία αδειοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος για Άδεια Ιδρύματος Πληρωμών βρίσκεται η Cardlink, και εκτιμάται πως στο 1ο τρίμηνο του 2019 θα μπορεί να λανσαριστεί και εμπορικά. Η Cardlnk προχωρά στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες θα καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες της επιχείρησης σε όλο το εύρος της συνδιαλλαγής με τον πελάτη του και όχι μόνο στο τελικό στάδιο που αφορά την πληρωμή με κάρτα. Στον τομέα των ειδών πληροφορικής, η συνεργασία με την Xiaomi έχει ήδη συμπληρώσει τρία χρόνια, ενώ έχουν πουληθεί 800.000 προϊόντα από το συγκεκριμένο brand. Στο συνολικό τζίρο τα προϊόντα Xiaomi καταλαμβάνουν περίπου το 7,5%. Στον τομέα των προϊόντων πληροφορικής εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση κερδοφορίας, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής εμφανίζει σημάδια ύφεσης στο εσωτερικό, σε αντίθεση με την αγορά έργων πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ και στην οποία διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ο όμιλος Quest μέσω της Unisystems.
Στην ενέργεια ο όμιλος διαθέτει σήμερα μονάδες ισχύος 12,7 Mw και ως επόμενο στόχο έχει την αύξησή τους στα 20 Mw. Την τελευταία πενταετία (2013-2017) ο όμιλος σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 10%, αύξηση EBITDA κατά 30% και οι επενδύσεις την τριετία 2015-2017 διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ.