Θετικός είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οικονομικός απολογισμός της τελευταίας διεύρυνσης της Ε.Ε., διαδικασία από την οποία, όπως υποστηρίζει το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας, επωφελήθηκαν τόσο τα νέα, όσο και τα παλαιά κράτη μέλη.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «Διεύρυνση: Δυο χρόνια μετά-Μια επιτυχία σε οικονομικό επίπεδο», με αντικείμενο τις οικονομικές πτυχές της μεγαλύτερης διεύρυνσης που γνώρισε η Ε.Ε..
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι η ένταξη των δέκα νέων χωρών μελών είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης αυτών των χωρών, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των ποσοστών ανεργίας που παρατηρήθηκαν λόγω των διαρθρωτικών προσαρμογών που απαιτήθηκαν κατά τη μετάβαση σε συστήματα οικονομίας της αγοράς.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των νέων χωρών μελών ήταν 3,75% την περίοδο 1997-2005 (στην παλαιά Ε.Ε. των «15» ήταν 2,5%), ενώ ο μέσος δείκτης ανεργίας των «10» που φτάνει το 13,4%, είναι κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από αυτό των «15».
Η Επιτροπή διαπιστώνει ακόμη θετικά αποτελέσματα από τη διεύρυνση στο μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών των νέων χωρών μελών, το οποίο αυξήθηκε από το 44% του μέσου κοινοτικού το 1997, στο 50% το 2005 .
Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου με την υιοθέτηση των κοινοτικών κανόνων και νόμων από τις νέες χώρες μέλη συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό της δομής των εθνικών οικονομιών και την προώθηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ δημιουργήθηκαν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων από τα παλαιά στα νέα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το μερίδιο των εμπορικών συναλλαγών των νέων χωρών μελών που προέρχεται από τα παλαιά κράτη μέλη αυξήθηκε από το 56% το 1993 στο 62% το 2005. Η Επιτροπή αναγνωρίζει πάντως ότι με το άνοιγμα των αγορών παρατηρήθηκαν στα νέα κράτη αυξήσεις των εμπορικών ελλειμμάτων που όμως παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις το τελευταίο διάστημα.
Τέλος, στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι το 2004 τα δέκα νέα κράτη μέλη προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις αξίας 191 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 40% του ΑΕΠ των χωρών αυτών.
Πηγή ΑΠΕ