Απώλειες ενός δισ. ευρώ από το Β’ ΚΠΣ

Απάντηση Χούμπνερ σε Χατζηδάκη
Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 18:08

Κοινοτικά κονδύλια ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ δεν κατάφερε να απορροφήσει η Ελλάδα την περίοδο 1994-1999 για προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το Β’ ΚΠΣ.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης επικαλούμενος απάντηση την οποία έλαβε σε σχετική ερώτησή του από την αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το γεγονός ότι τα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το Β’ ΚΠΣ - μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και του Ταμείου Συνοχής- έχουν σχεδόν όλα κλείσει οριστικά, ζήτησε με ερώτησή του να ενημερωθεί για το ύψος των πόρων που χάθηκαν από την χώρα μας (δημοσιονομικές διορθώσεις και περικοπές).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κ. Χατζηδάκη, στην απάντησή της η Ντ. Χούμπνερ αναφέρει, με λεπτομέρειες ανά Ταμείο, τα ποσά τα οποία αντιστοιχούσαν στην χώρα μας (ανειλημμένες υποχρεώσεις) την περίοδο 1994-1999, καθώς και τις απώλειες (αποδεσμεύσεις) το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Με μοναδική εκκρεμότητα το «επιχειρησιακό πρόγραμμα οδικών αξόνων», το οποίο δεν έχει κλείσει οριστικά -και του οποίου το υπόλοιπο ποσό προς εκκαθάριση είναι 73.735.151,3- σε σύνολο περίπου 17,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο Β’ ΚΠΣ, η χώρα μας απώλεσε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής: « Δεν έχει πλέον νόημα να ασκήσει κανείς κριτική στις τότε κυβερνήσεις. Τα στοιχεία που παραθέτει στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος και τα οποία φανερώνουν την αναποτελεσματικότητα της χώρας μας ως προς την διαχείριση των κοινοτικών πόρων την περίοδο 1994-1999, είναι χρήσιμα και για το σήμερα και για το αύριο. Υπενθυμίζουν ότι η εγρήγορση που σήμερα υπάρχει πρέπει να διατηρηθεί, έτσι ώστε στο υπόλοιπο των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και στα προγράμματα του Δ΄ ΚΠΣ να απορροφηθεί, αν είναι δυνατόν, το σύνολο των πόρων, αλλά και παράλληλα να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι με τον καλύτερο τρόπο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα