ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και επιτόκια οδήγησαν στο «κόκκινο» τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, αφού κατέρριψαν αρχικά υψηλό ρεκόρ πενταετίας, καθώς οι ανησυχίες για την προοπτική αύξησης του κόστους δανεισμού και το υψηλό ρεκόρ των τιμών ενέργειας επισκίασαν τις καλύτερες του αναμενόμενου εταιρικές κερδοφορίες, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Το χρηματιστηριακό ράλι στην Ευρώπη, το τρέχον έτος, έχει διακοπεί, εν μέσω ανησυχιών ότι το υψηλότερο κόστος καυσίμων και δανεισμού θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα «ψαλιδίσει» τις εταιρικές κερδοφορίες. Ο δείκτης Stoxx 600 έχει χάσει 0,7% από το ρεκόρ που άγγιξε στις 21 Απριλίου.
«Με την τιμή του πετρελαίου σε ύψη ρεκόρ και τη φημολογία περί αυξήσεων των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η βραχυπρόθεσμη εκτίμηση για την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματαγορών είναι αρνητική», δήλωσε ο Αλμπερτ Εσπελόσιν, στρατηγικός αναλυτής της ισπανικής Ibercaja Gestion. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι ABN Amro Holding NV, Barclays και Vodafone Group.
Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν στις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές, εκτός της Αυστρίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου και της Νορβηγίας. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips άγγιξε αρχικά τις 1.397,5 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2001, αλλά έκλεισε 0,87% χαμηλότερα, στις 1.379,22 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.010,00, χαμηλότερα κατά 1,19%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.193,94, υποχωρώντας κατά 0,90%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 5.968,96, χαμηλότερα κατά 1,36%.
Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street, με τους δείκτες να επηρεάζονται αρνητικά από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για στασιμότητα της εταιρικής ανάπτυξης.
Τους δείκτες παρέσυραν στην πτώση οι Procter & Gamble και Time Warner.
Τις αγορές επηρεάζει αρνητικά και η ανακοίνωση ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες παρουσίασαν αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου, ενισχύοντας την ανησυχία ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ