BASF: 10% η αύξηση των κερδών το α' τρίμηνο

Από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 10:49

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 10%, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στον κόσμο BASF AG, αποτέλεσμα της αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 950 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. δολ.) ή 1,87 ευρώ ανά μετοχή, από 861 εκατ. ευρώ ή 1,60 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο. Κατά μέσον όρο, οκτώ οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανήρχοντο σε 747 εκατ. ευρώ.

Με τις τιμές του πετρελαίου να διατηρούνται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, η γερμανική εταιρεία κατάφερε να περιορίσει το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών και του κόστους ενεργείας Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Juergen Hambrecht, απέκτησε την εβδομάδα που πέρασε μερίδιο σε πεδίο φυσικού αερίου στη Ρωσία και προσπαθεί να αποκτήσει στις ΗΠΑ νέες περιοχές ανάπτυξης, πριν από τη συρρίκνωση της χημικής βιομηχανίας.

Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της BASF αυξήθηκαν στα 12,5 δισ. ευρώ από 10,1 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο και εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου φέτος θα κυμανθούν κατά μέσον όρο στα 60 δολ. το βαρέλι.

Τα κέρδη του προηγούμενου έτους, περιελάμβαναν την πώληση μεριδίου στο joint venture της Basell NV τον Αύγουστο.

Οι μετοχές της BASF έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 4,2%, υστερώντας της ανόδου 6,2% των 16 μετοχών των εταιρειών του δείκτη Bloomberg European Chemicals. Από τους 31 αναλυτές που καλύπτουν την εταιρείας, οι 18 εισηγούνται για τη μετοχή της «buy», οι 11 «hold» και δύο εισηγούνται «sell».

Σημειώνεται, ότι Dow Chemical, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε την πρώτη τρίμηνη μείωση των κερδών σε τρία χρόνια, αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους ενεργείας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση για βασικά χημικά και πλαστικά. Οι πωλήσεις της επίσης μειώθηκαν από το κλείσιμο ρουτίνας εργοστασίων της.

Την περασμένη εβδομάδα η DuPont είπε ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 16% αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους, σε συνδυασμό με τη μείωση των πωλήσεων χρωμάτων και σπόρων.

Και η BASF κλείνει εργοστασιακές μονάδες για συντήρηση και για επιθεώρηση. Η παύση λειτουργίας τους θα μειώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τον Φεβρουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα