Debenhams: 1,7 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

Με στόχο τη μείωση του χρέους της
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 11:03

ΜΕΤΟΧΕΣ αξίας 950 εκατ. λιρών Αγγλίας (1,7 δισ. δολ.) κατά τη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής, πούλησε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πολυκαταστημάτων της Βρετανίας, Debenhams Plc, προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος της και να δώσει την ευκαιρία στους μετόχους της να πραγματοποιήσουν κέρδη.

Η εταιρεία πούλησε 487,2 εκατ. νέες και υπάρχουσες μετοχές, προς 195 πένες η μία, στο κατώτατο σημείο της κλίμακας, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η δημόσια εγγραφή, που ήταν η μεγαλύτερη που έγινε στην Αγγλία από το 2003, αξιολογεί την Debenhams στο 1,68 δισ. λίρες στερλίνες.

Η Debenhams, η οποία εξαγοράστηκε το 2003 από έναν όμιλο επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της CVC Capital Partners Ltd., σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια ύψους 700 εκατ. λιρών που άντλησε από τη δημόσια εγγραφή της για την αποπληρωμή χρέους 1,2 δισ. λιρών. Πουλά μετοχές μετά την αύξηση των κερδών με την προσθήκη περισσότερων καταστημάτων και ενδυμάτων, ακόμη και εάν μειώνονται οι δαπάνες των καταναλωτών στη Βρετανία.

Οι μετοχές της εταιρείας, που σήμερα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα έφθαναν έως τις 250 πένες η μία. Οι επενδυτές ζήτησαν το διπλάσιο των μετοχών που προσέφερε η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Η Debenhams, που άνοιξε το πρώτο της πολυκατάστημα το 1905, πουλά είδη από blue jean έως πλυντήρια ρούχων. Σήμερα διαθέτει συνολικά 123 καταστήματα στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Η διαχειρίστρια πολυκαταστημάτων, δεύτερη στη Βρετανία μετά την John Lewis Partnership Plc, αύξησε το μερίδιο αγοράς της στο 18,6% το 2005 από 15,2% που ήταν το 2003, σύμφωνα με την έρευνα Verdict, που διέθεσε η Debenhams.

Η Citigroup Inc., η Credit Suisse Group, η Merrill Lynch & Co. και η Morgan Stanley, διαχειρίζονται τη δημόσια εγγραφή. Οι τράπεζες, ενδέχεται να αυξήσουν την πώληση κατά 48,7 εκατ. μετοχές.

Η δημόσια εγγραφή ήταν η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στη Βρετανία, μετά τη διάθεση μετοχών αξίας 1,2 δισ. λιρών Αγγλίας, στην οποία προχώρησε τον Ιούλιο του 2003 η Yell Group Plc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα