ΣΤΗΝ επίλυση των προβλημάτων ανισορροπίας του παγκόσμιου εμπορίου θα προχωρήσει η Κίνα, με την αύξηση της κατανάλωσης και το άνοιγμα των αγορών της, επειδή η γρήγορη αύξηση της αξίας του νομίσματός της, θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας της χώρας, Li Yong.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Asian Development Bank, Harukiho Kuroda, έκανε έκκληση για μεγαλύτερη ευελιξία της ισοτιμίας, καθώς επίσης και για περισσότερες κρατικές δαπάνες σε θέματα συντάξεων και κοινωνικά προγράμματα, με στόχο την αύξηση της ζήτησης. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Sadakazu Tanigaki, συνέστησε επίσης αύξηση της κατανάλωσης της Κίνας. Και οι δύο μίλησαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης της Asian Development Bank (ADB), στη Χάϊντεραμπαντ της Ινδίας.
Οι ΗΠΑ, χρεώνουν τις ανισορροπίες του παγκοσμίου εμπορίου, αλλά και του ελλείμματος ρεκόρ του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών που εμφανίζουν, στην απροθυμία της Κίνας να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί περισσότερο, περιορίζοντας έτσι την παγκόσμια ζήτηση για εξαγωγές της. Αντί αυτού η Κίνα ενθαρρύνει τη ζήτηση για εισαγωγές που αυξάνεται από την εσωτερική κατανάλωση μετά την αύξηση των συντάξεων και των δαπανών στην εκπαίδευση και στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ανέφερε ο Li.
«Mε το να κινηθεί ταχύτερα η αύξηση της αξίας του γιουάν, θα έχουμε επιπτώσεις στις εξαγωγές μας, τις εισαγωγές, τη γεωργία, τη βιομηχανία, παντού», επεσήμανε ο Li. Τον περασμένο Ιούλιο η Κίνα επέτρεψε την ανατίμησή του νομίσματός της έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, επαναξιολογώντας το κατά 2,1%. Από τότε το γιουάν, έχει σημειώσει περαιτέρω άνοδο 1,23% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Στις 21 Απριλίου, το G-7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες στον κόσμο), πίεσαν τις αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως την Κίνα, να επιτρέψουν την άνοδο των νομισμάτων τους, καθώς δίνουν ένα άδικο πλεονέκτημα στους εξαγωγείς. Το G-7 αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 της παγκόσμιας οικονομίας και απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, της Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά. Ο Tanigaki ήταν ένας από τους συμμετέχοντες, μαζί με τον υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ, John Snow.
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ανησυχούν, για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μην καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών που ανέρχεται σήμερα σε 805 δισ. δολ., προκαλώντας την υποχώρηση του δολαρίου. Οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγών στον κόσμο, που αγοράζει 20% των παγκόσμιων καταναλωτικών αγαθών, πρέπει να προσελκύσει πλέον των 2 δισ. δολ. ημερησίως για να περιορίσει το έλλειμμα.
Μεγάλο μέρος του ελλείμματος των ΗΠΑ χρηματοδοτείται από τα ασιατικά κράτη που αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα. Μία πτώση του δολαρίου θα μείωνε την αξία αυτών των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και θα μείωνε τη ζήτηση για ασιατικές εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας.
Ο Li ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να λάβει μέτρα για την αύξηση των καταθέσεων στις ΗΠΑ και τη μείωση της ζήτησης για εισαγωγές, οι οποίες μπορούν να ωθήσουν χαμηλότερα το σημερινό έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών.
Ο Li μίλησε σε συνέντευξη μαζί με τον Tanigaki, τον Kuroda και τον Tim Adams, γραμματέα εξωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ.
«Η Κίνα από την πλευρά της ανησυχεί αρκετά για τις παγκόσμιες ανισορροπίες και την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο Li. Το δολάριο των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει 2,2% έναντι του ιαπωνικού γιέν από τις 21 Απριλίου, 0,9% έναντι του ουόν της Ν. Κορέας και 0,07% έναντι του κινεζικού γιουάν.
Ο Tanigaki, ο Κινέζος υπουργός Οικονομίας Jin Renqing και ο υπουργός Οικονομίας της Ν. Κορέας, Han Duck Soo συζήτησαν επίσης το θέμα της ισοτιμίας του γιουάν σε σύσκεψη που είχαν νωρίτερα στην Ινδία, σύμφωνα με τον Takigaki, ο οποίος δεν έδωσε λεπτομέρειες του περιεχομένου της.
Το γιουάν της Κίνας που διαπραγματεύεται στο καλάθι των νομισμάτων μαζί με το ευρώ, το γιέν και το ουόν, σημείωσε τον περασμένο μήνα άνοδο 0,08% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας τα 8,0140 γιουάν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο. Κλειστές είναι αυτήν την εβδομάδα οι αγορές στην Κίνα, λόγω του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Η People's Bank of China , αγοράζει δολάρια και πουλά το νόμισμά της για περιορίσει την άνοδό του, αυξάνοντας παράλληλα τα ξένα συναλλαγματικά της αποθέματα, που σημείωσαν άνοδο 32,8% στα τέλη Μαρτίου, φθάνοντας στα 875,1 δισ. δολ., σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 14 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει λάβει μέτρα για την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και της ισορροπίας των εισαγωγών-εξαγωγών, είπε ο Li. Η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο θα ανοίξει περαιτέρω τις αγορές της, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε το 2001 για να εισέλθει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).