Προτεραιότητα της Σόφιας η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπουλης

Παρά την αποχώρηση του βουλγαρικού Δημοσίου από την κοινοπραξία
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 13:43

Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης παραμένει προτεραιότητα της βουλγαρικής κυβέρνησης, παρά την αποχώρηση του βουλγαρικού Δημοσίου από τη κοινοπραξία που ειχε συσταθεί για την κατασκευή του έργου http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/04/1184007.htm . Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβαΐλο Κάλφιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο βούλγαρος υπουργός σημείωσε πως η διάλυση της κοινοπραξίας όχι μόνο δεν θα καθυστερήσει, αλλά και θα επιταχύνει το έργο.

Όπως είναι γνωστό, η εν λόγω κοινοπραξία ιδρύθηκε το 2003 με τη συμμετοχή του βουλγαρικού Δημοσίου και επτά ιδιωτικών επιχειρήσεων, με σκοπό την εκπροσώπηση της βουλγαρικής πλευράς στην εκτέλεση του έργου.

Κατά τον βούλγαρο υπουργό, η διάλυση της κοινοπραξίας ήταν καθαρά πρακτικό θέμα, αφού κάποιες από τις εταιρίες που συμμετείχαν, δεν ενδιαφέρονται πια για το έργο, οπότε έπρεπε να δημιουργηθεί νέο κοινοπρακτικό σχήμα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Focus», τα κίνητρα της βουλγαρικής κυβέρνησης για τη διάλυση της κοινοπραξίας σχετίζονται με τα διαφορετικά συμφέροντα των μετόχων της, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η επένδυση.

Εξάλλου, όπως έχει ήδη γράψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε στο προσκήνιο ισχυρό ενδιαφέρον της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgargaz, για συμμετοχή στο έργο. Μάλιστα, ο εκτελστικός διευθυντής της εταιρείας δήλωσε ότι η Bulgargaz είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει το έργο με το 25% των συνολικών απαιτούμενων κεφαλαίων

Ο κ. Κάλφιν διέψευσε εξάλλου, και τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το θέμα του αγωγού συζητήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ενώ διευκρίνισε πως ο λόγος που η ελληνική πλευρά δεν ενημερώθηκε επισήμως για τη διάλυση της κοινοπραξίας, είναι ότι δεν αλλάζουν οι θέσεις της χώρας του ως προς την επένδυση, αλλά απλά βελτιώνεται η δυναμικότητα της Βουλγαρίας για συμμετοχή στο έργο.

Ο κ. Κάλφιν συμπλήρωσε ότι η συνεργασία της βουλγαρικής κυβέρνησης με την ελληνική -και προσωπικά με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη- παραμένει στενή.

«Κατά τα άλλα, η έναρξη του έργου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις συνομιλίες που θα έχουμε με τη ρωσική πλευρά. Νομίζω ότι οι θέσεις Βουλγαρίας και Ελλάδας για το θέμα είναι παρόμοιες. Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στο θέμα των εισερχόμενων κεφαλαίων και να ολοκληρώσουμε τις συμφωνίες για τα μερίδια συμμετοχής εκάστης χώρας στον σχεδιασμό και την κατασκευή του αγωγού», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι με βάση τις επίσημες δηλώσεις των Ρώσων, το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για το έργο παραμένει ενεργό.

Ερωτηθείς σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα προώθησης του έργου, ο κ.Κάλφιν τόνισε: «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα, αφού πρέπει πρώτα να διευθετήσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν σχετικά με την ιδιοκτησία του αγωγού και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε ίσια μπροστά».

Σημειώνεται ότι εντός του Μαίου πρόκειται να συναντηθούν στη Μόσχα οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων εταιριών από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία. Η ρωσική πλευρά δεν έχει καθορίσει ακόμη την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης, αλλά κατά τη διάρκειά της δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθούν τα ακριβή μερίδια συμμετοχής εκάστης χώρας στο έργο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα