Ωθηση από τις υψηλές κερδοφορίες

Νέο υψηλό εξαετίας ο Dow Jones
Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 00:01

ΟΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ κερδοφορίες μεγάλων εισηγμένων εταιρειών έδωσαν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επισκίασαν τον επιθετικό τόνο των δηλώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ο Dow δοκίμασε νέο υψηλό εξαετίας λόγω ανακούφισης από τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι με τα συμβόλαια Ιουνίου να χάνουν πάνω από 2,5 δολάρια στη Νέα Υόρκη και η αισιοδοξία για τις εταιρικές κερδοφορίες ήταν μεταξύ των παραγόντων που πυροδότησαν ευφορία στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, απογειώνοντας τη Wall Street σε νέο ρεκόρ εξαετίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές απορρόφησαν την αυστηρή ρητορική του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που συνέστησε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και πήραν κατεύθυνση από ενθαρρυντικές κερδοφορίες κυρίως πετρελαϊκών κολοσσών. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,4%, στις 1.385,3 μονάδες.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 6.039,32 μονάδες με άνοδο 1,18%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 6.036,90 μονάδες με κέρδη 0,45% και στο Παρίσι ο CAC στις 5.233,70 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,77%.

«Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης ήταν για τις περισσότερες εταιρείες καλύτερα των εκτιμήσεων αναλυτών και αυτό ωθεί προς τα πάνω τα χρηματιστήρια», δήλωσαν αναλυτές στο Λονδίνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, ενώ τα 17 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης σημείωσαν κέρδη.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 2,4% κατέγραψε ο τίτλος της χημικής εταιρείας BASF, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου κέρδη σημείωσαν οι ενεργειακές μετοχές Total και Shell, ανακοινώνοντας κερδοφορία υψηλότερη των προβλέψεων αναλυτών.

Πολύ καλή ήταν η συνεδρίαση και για τις εξορυκτικές εταιρείες. Η Rio Tinto ενισχύθηκε κατά 3,9%, η Xstrata κατά 5,8% και η BHP κατά 1,9%.

Με το 80% περίπου των εταιρειών του δείκτη Standard & Poor's 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, οι κερδοφορίες αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 13,8% από πέρυσι, σηματοδοτώντας το 11ο συνεχές τρίμηνο κερδών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα