Αυστραλία: Η αύξηση των επιτοκίων θα ανακόψει την άνοδο των τιμών

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 07:18

Η ΠΡΩΤΗ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού μέσα σε 14 μήνες, από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, θα βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού και καταδεικνύει ότι ο διοικητής της, Ian Macfarlane, ενδέχεται να αποφύγει την αύξηση του κόστους δανεισμού ξανά, πριν αποχωρήσει τον Σεπτέμβριο.

Η Reserve Bank of Australia διατήρησε σήμερα αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό, στο 2,75% μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού αυτήν την εβδομάδα και στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών. Η τράπεζα, είπε, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί μεταξύ του 3% και 3,5% φέτος και το επόμενο έτος.

Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της Αυστραλίας, από τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών και ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα, μετά τα σχόλια του Macfarlane, 59 ετών, ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,75% μετά την αύξηση ενός τέταρτου του μονάδας στις 3 Μαΐου. Ο Macfarlane μαζί με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ευρώπης και της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αυξάνουν το κόστος δανεισμού φέτος, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται.

Οι τιμές καταναλωτή, επιταχύνθηκαν στο 3% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στο υψηλότερο σημείο στόχου της Κεντρικής Τράπεζας για τον ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ 2% και 3%. Ο ετήσιος πληθωρισμός στο πλαίσιο της μέτρησής του από την Reserve Bank, ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους 2,75%.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 76,82 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:10 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 77,01 σεντς πριν από τα σχόλια της Κεντρικής Τράπεζας. Νωρίτερα, άγγιξε τα 77,30 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Σεπτεμβρίου. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015, υποχώρησε 5 μονάδες βάσης, στο 5,79%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5% το 2005, τον χαμηλότερο μέσα σε τέσσερα χρόνια, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν και οι κατασκευές κατοικιών υποχώρησαν.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η οικονομία της Ιαπωνίας, της μεγαλύτερης εξαγωγικής αγοράς της Αυστραλίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα