ΕΕΤΤ: Oλοκληρώθηκε το συνέδριο για την ευρυζωνικότητα

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 09:45

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της τελευταίας ημέρας του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με θέμα «Η Δυναμική της Ευρυζωνικότητας στη Μεσόγειο: Μοχλός για Διεθνή Συνεργασία προς Όφελος της Αγοράς και του Πολίτη».

Η χθεσινή ημέρα είχε θέμα «Ευρυζωνικότητα & Κοινωνία Πολιτών». Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Καταναλωτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) εξήραν την πρωτοβουλία της ΕΕΤΤ για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και ειδικότερα, για την τρίτη ημέρα που αποτέλεσε ένα ‘βήμα’ στην Κοινωνία Πολιτών, προκειμένου να προβληθεί η ευρυζωνικότητα ως εργαλείο καθημερινότητας για τον πολίτη, ευκαιρία συμμετοχής στην Κοινωνία της Γνώσης και μέσο ανάπτυξης για τις ΜΚΟ. Επίσης, τονίστηκε η συμβολή της ΕΕΤΤ στην προαγωγή της ευρυζωνικότητας στη χώρα και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Καταναλωτών και των ΜΚΟ αναφέρθηκαν στις νέες δυνατότητες που παρέχουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες, τόσο στον καταναλωτή όσο και στις επιχειρήσεις. Επεσήμαναν ότι η Ελλάδα κατέχει τις τελευταίες θέσεις στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας και ότι η Πολιτεία, σε συνεργασία με την αγορά, μπορεί να αναλάβει κεντρικό ρόλο σε θέματα προαγωγής των νέων τεχνολογιών, προστατεύοντας όμως παράλληλα τα δικαιώματα των χρηστών.

Στο Συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, υπογράμμισε ότι «Η διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, η οποία αγγίζει σχεδόν κάθε τομέα της καθημερινής ζωής του καταναλωτή, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει καταλυτικά τη νοοτροπία και τη στρατηγική κάθε επαγγελματία, κάθε επιχείρησης. Έτσι τα ευρυζωνικά δίκτυα δίνουν νέες τεράστιες δυνατότητες στη συνεχή, αμφίδρομη και πλουραλιστική ενημέρωση του πολίτη, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή από πολλαπλές πηγές και να διαλέγει εκείνος το θέμα που θέλει να παρακολουθήσει. Σήμερα, στη χώρα μας, μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: Από τη μια πλευρά στην κάλυψη του χάσματος που υπήρχε με τις προηγμένες χώρες σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, εφαρμογής νέων τεχνολογιών και πρόσβασης του πολίτη σε αυτές, χάσματος που στην περίπτωση των ευρυζωνικών δικτύων είναι τεράστιο, καταδικάζοντας ουσιαστικά σε τεχνολογικό αναλφαβητισμό τη χώρα. Από την άλλη στην αντιμετώπιση του αντίστοιχου φαινομένου, του «καταναλωτικού αναλφαβητισμού» όπως αποκαλούμε την άγνοια από την πλευρά του πολίτη των δικαιωμάτων του ως καταναλωτής, των δομών που τον υποστηρίζουν, καθώς και των δυνατοτήτων που έχει να ερευνά την Αγορά και να μειώνει το κόστος των συναλλαγών του».

Ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, κ. Βασίλειος Ασημακόπουλος, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «Αν θέλουμε λοιπόν να απελευθερώσουμε το δυναμικό των πολιτών, πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να φέρουμε πιο κοντά την ευρυζωνικότητα στους πολίτες. Δεν είναι μόνο το κόστος. Υπάρχει και σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να ξανα-ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ευρυζωνικότητα με όρους ανθρώπινους, καθημερινούς. Όχι τεχνικούς. Και να αναδείξουμε τη χρησιμότητά της με παραδείγματα απλά, καθημερινά, που αγγίζουν τη ζωή των πολιτών. Ο στόχος της ευρυζωνικότητας θα κερδηθεί στο επίπεδο της καθημερινής χρήσης από τους πολίτες.». Επίσης, έγινε αναφορά στη σχεδίαση συντονισμένης πανελλαδικής εκστρατείας, σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ και με τη συνδρομή της αγοράς, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, ακόμα και των απομακρυσμένων περιοχών, για το τι είναι η ευρυζωνικότητα και πόσο μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητα του πολίτη.

Επίσης, στο Συνέδριο παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, η κα Μπέττυ Μπαζιάνα.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Νικόλαος Κουλούρης, υπογράμμισε τη συμβολή όλων των ομιλητών και των συνέδρων στην επιτυχία του Συνεδρίου και σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ θα αξιοποιήσει και θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα