Το ΒΙΟΠΑ της Κερατέας οδηγός για την ανάπτυξη των υπολοίπων νέων ΒΕΠΕ

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 11:30

«Το ΕΠΑΝ θα χρηματοδοτήσει συνολικά επτά ΒΕΠΕ. Παράλληλα, σε συνέργια με τα ΠΕΠ προωθείται η δημιουργία 13 Βιομηχανικών Πάρκων (ΒΙΟΠΑ). Τα έργα αυτά θα έχουν προϋπολογισμό ανάμεσα στα 200 έως 250 εκατ. ευρώ και θα κινητοποιήσουν επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 100-150 εκατ. ευρώ, για έργα σε μεμονωμένες επιχειρήσεις. Εκτιμούμε ότι, συνολικά, μπορεί να δημιουργηθούν ή να αναβαθμιστούν μέσω των έργων αυτών, περίπου 15.000 στρέμματα βιομηχανικής γης, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν ή να μετεγκατασταθούν 1.500 έως 3.000 ΜΜΕ σε χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής με θέμα «Προτεραιότητες Ανάπτυξης για την Ανατολική Αττική 2007-2013».

«Η διαδικασία υλοποίησης του ΒΙΟΠΑ Κερατέας (δηλ ίδρυση, οργάνωση και εκτέλεση των έργων) θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής. Η οριοθέτησή του και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η έγκριση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας για να αρχίσουν τα έργα. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέσα στο Μάιο. Για να ξεκινήσουν τα έργα θα πρέπει να εγκριθεί πολεοδομική μελέτη και να εκδικαστούν τυχόν ενστάσεις από τον Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής. Το ΒΙΟΠΑ της Κερατέας λόγω γεωγραφικής θέσης θα προσελκύσει επενδυτές και το Υπουργείο το βλέπει σαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, για την ανάπτυξη των υπολοίπων νέων ΒΕΠΕ της χώρας. Το Ε.Π. της Περιφέρειας Αττικής μπορεί να καλύψει τη δημόσια επιχορήγηση, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί στην ιδιωτική συμμετοχή θα πρέπει να καλυφθεί από τους ιδιοκτήτες γης. Κι αυτό γιατί, ούτε ο δήμος, ούτε άλλος φορέας μπορεί να δαπανά χρήματα για να παραδώσει πολεοδομημένη γη, με όποια υπεραξία, στους ιδιοκτήτες γης εντός του ΒΙΟΠΑ. Γι αυτό το λόγο καλούνται οι ιδιοκτήτες να συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια του Δήμου για την επιτυχία του έργου.

Οσον αφορά το ΒΙΟΠΑ Κορωπίου αποτελεί δύσκολο εγχείρημα σε μια άναρχα δομημένη περιοχή, με λειτουργούσες επιχειρήσεις. Το έργο να γίνει με βάση το πλαίσιο του Ν. 2545/97, όπως θα αναμορφωθεί με το νέο σχέδιο Νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική επίλυση των ειδικών πολεοδομικών και χωροταξικών προβλημάτων που παρουσιάζει ειδικά η ζώνη αυτή.

Το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα έχει τεθεί, ήδη, σε διαβούλευση που βρίσκεται σε τελικό στάδιο και περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για την εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα