Τραμπ προς Πεκίνο: Να θυμάστε ότι είμαι «Άνθρωπος των Δασμών»

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 17:55
UPD:18:07
REUTERS/LEAH MILLIS

Στον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαιζερ ανέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ να εξακριβώσει εάν είναι εφικτή μία «πραγματική συμφωνία» με την Κίνα στο μέτωπο του εμπορίου. Προειδοποίησε δε ότι σε περίπτωση που τελικά οι δύο πλευρές δεν τα βρουν, θα καταφύγει και πάλι στο όπλο των δασμών.

«Εάν είναι εφικτή μία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συμφωνία, θα την κλείσουμε. Αλλά να θυμάστε. Είμαι Άνθρωπος των Δασμών (Tarriff Man)» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter. Δεν απέκλεισε πάντως μία παράταση της ανακωχής των 90 ημερών.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα μόλις άρχισαν. Θα ολοκληρωθούν σε 90 ημέρες από την ημέρα του υπέροχου δείπνου και πολύ ζεστού δείπνου με τον πρόεδρο Σι στην Αργεντινή- εκτός και εάν παραταθούν» έγραψε σε άλλη ανάρτηση.

Οι δηλώσεις του κ. Τραμπ εκλαμβάνονται ως υπενθύμιση προς το Πεκίνο, στο συνεχιζόμενο «πόκερ» των δασμών. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα και να αρχίσει να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα άμεσα.

Μία ημέρα αφού ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κήρυξαν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, εκφράζοντας την εκτίμηση πως στις άμεσες ενέργειες που θα γίνουν θα είναι και η μείωση των δασμών (σήμερα φτάνουν το 40%) που επιβάλλει η Κίνα στα οχήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, με αποτέλεσμα ο χθεσινός ενθουσιασμός των αγορών να έχει δώσει και πάλι τη θέση του στις σοβαρές αμφιβολίες.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα