Nέα σημαντική άνοδο παρουσιάζουν σήμερα, Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών, μελών και μη του ΟΠΕΚ, αλλά και στον απόηχο της απόφασης μίας καναδικής περιφέρειας να βάλει φρένο στην προσφορά.
Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 2,5% στα 63,24 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Στη Νέα Υόρκη το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) ακολουθεί με άνοδο 2,2% στα 54,11 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια εξασφάλισαν κέρδη άνω του 4% την Δευτέρα, μετά την «παύση πυρός» που αποφάσισαν Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ.
Η αγορά φαίνεται να αποτιμά θετικά τις εξελίξεις στη Σύνοδο του G20, αλλά και να έχει υψηλές προσδοκίες από τη Σύνοδο του ΟΠΕΚ. Βλέπει τη σταθερή δέσμευση της Ρωσίας στη συνεργασία με την Σαουδική Αραβία, ενώ εκτιμά ότι η τελευταία μετά και την ανακοίνωση του Κατάρ ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο θα θελήσει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Στόχος του Ριάντ είναι να δείξει ότι το καρτέλ και το ισχυρότερο μέλος του εξακολουθούν να έχουν σημαντικό λόγο στις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία είναι κοντά σε μία συμφωνία για συνολική μείωση της προσφοράς κατά τουλάχιστον 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτές τις πληροφορίες ζυγίζουν οι επενδυτές και επιστρέφουν και πάλι στο πετρέλαιο, που είδε την τιμή του να υποχωρεί δραστικά από τα υψηλά τεσσάρων ετών των 86 δολαρίων, στα οποία είχε σκαρφαλώσει στις αρχές Οκτωβρίου.
Το μεγάλο αγκάθι για τον ΟΠΕΚ, ωστόσο, είναι η ταχύτατα αυξανόμενη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελάιου στις ΗΠΑ. Έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον τελευταίο χρόνο, υπερβαίνοντας τα 11,5 εκατ. βαρέλια. Μόνο στο Τέξας η παραγωγή έχει ανέλθει στα 4,69 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως υπερβαίνοντας ακόμη και εκείνη του Ιράκ, που υπολογίζεται στα 4,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία.
naftemporiki.gr