Market Beat: Το ποιοι και πόσο θα ρευστοποιήσουν, καθορίζουν την πορεία στο Δεκέμβρη 

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 09:25
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά παραμένει σκάφος προσανατολισμένο σε κίνηση εντός υδάτων με υψηλή νευρικότητα και αποτελεί πόλο έλξης, για όσους φιλοδοξούν να γίνουν μάγοι στη διαχείριση της μεταβλητότητας. Σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια λειτουργούν κάτω από την επίδραση των δεύτερων σκέψεων μετά την ανακοίνωση της ανακωχής στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ Κίνας. Ανησυχίες υπάρχουν επίσης για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η καμπύλη των αποδόσεων μεταξύ αμερικανικών τριετών και πενταετών ομολόγων και μεταξύ δύο ετών και πενταετίας αναστράφηκε τη Δευτέρα. Τα χρηματιστήρια στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη θα ανοίξουν πτωτικά με βάση τα ΣΜΕ για τους βασικούς δείκτες τους.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει οδηγό για τη διάθεση για ρίσκο αφού έχουν περάσει ήδη δυο συνεδριάσεις με δυναμική και τελικές μεταβολές πάνω από τις επενδυτικές προσδοκίες των πλέον αισιόδοξων διαχειριστών. Το ότι δεν υπήρχε αμφιβολία για το πρόσημο της μεταβολής του ΓΔ, στην πρώτη σύνοδο του Δεκεμβρίου, μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και το πέρας του Νοεμβρίου, ήταν ο μόνος παράγοντας υπέρ… καθόδου στην Αθηναϊκή αγορά.

Από το τέλος των συναλλαγών στη Wall Street φάνηκε, πως στις διεθνείς αγορές επιστρέφει η ανησυχία. Παράλληλα η απουσία γραπτής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ Κίνας για το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην επίλυση των διαφορών τους, έδωσε αφορμή στους επενδυτές των ασιατικών χρηματιστηρίων να ρευστοποιήσουν θέσεις για ενθυλάκωση κερδών, από το χθεσινό rebound.   

Στο ΧΑ από τη μέση του πρώτου μέρους της πρώτης συνόδου του Δεκεμβρίου φάνηκε πως η άνοδος δεν θα συναντούσε σημαντικά εμπόδια. Κάθε σκαλοπάτι ανόδου στηριζόταν σε διαπραγμάτευση με όγκους ασυνήθιστα μεγάλους, συγκριτικά με το μέσο τζίρο του περασμένου μήνα. Με τη συμπλήρωση 4 ωρών, ο ΓΔ που από το πρώτο λεπτό  είχε περάσει τις 630 μονάδες, επίπεδο κλειδί για τους εγχώριους αναλυτές ώστε να ξεκλειδώσει στο επενδυτικό κοινό τη διάθεση για ρίσκο, ο ΓΔ είχε χτυπήσει πάνω από τις 656 μονάδες. Ο δε τζίρος στο τετράωρο ανήλθε στα 45,5 εκατ. ευρώ με 1,5 αξία πακέτων. Όπως την Παρασκευή οι εγχώριοι αναλυτές δεν μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος της ανόδου των τιμών τη μέρα των προγραμματισμένων εκροών, έτσι και χθες, το ταμπλό αποτύπωσε κέρδη πέρα από κάθε αισιόδοξη εκτίμηση, πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Ένα μόνο blue chip έκλεισε με πτώση, ενώ κέρδη κάτω από +1% εμφάνισαν δύο. Με δεκαπέντε ταυτόχρονα, με άνοδο από +4% και πάνω και με τζίρο ελεύθερων συναλλαγών περισσότερο από 86 εκατ. ευρώ, η ανατροπή της μιζέριας της προτελευταίας βδομάδας του Νοέμβρη ήταν γεγονός. Η προσέγγιση των 670 μονάδων και πιθανότατα εκτίναξη ως τις 700, μπορεί πριν λίγες μέρες να φάνταζε όνειρο, τώρα όχι. Οι τράπεζες, τέως αδύναμος κρίκος, από την ώρα που θα εγκατασταθεί ως κυρίαρχη η άποψη ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί ανοδικά ως το τέλος του έτους, θα γίνουν πεδίο δράσης όψιμων κερδοσκόπων.

Το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec. από την αρχή της βδομάδας υπογράμμισε: «Η μεταβλητότητα στον Τραπεζικό δείκτη είναι αυξημένη, με 14 συνεδριάσεις να κλείνουν με περισσότερο από 3% απόσταση από την προηγούμενη ημέρα. Για τον μήνα που ξεκινά, το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται μεταξύ των 580 και 680 μονάδων. Η απόσυρση των αρνητικών καταλυτών στο εσωτερικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική κίνηση Eurobank - Grivalia, προϊδεάζει για μια ανοδική εκτόνωση τις επόμενες συνεδριάσεις. Μια τέτοια κίνηση στηρίζεται φυσικά και στο εν εξελίξει 'year end rally' στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων 9μηνου που έχουν ανακοινωθεί, δείχνουν σταθερή βελτίωση σε επίπεδο κύκλου εργασιών, λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA, αλλά και τελικής γραμμής, συμπληρώνοντας την εκτίμηση για μια ικανοποιητική χρονιά για τις εισηγμένες, η οποία, ωστόσο, δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό του ΧΑ».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με θετικά πρόσημα έκλεισε χθες το χρηματιστήριο της Wall Street στον απόηχο της ανακωχής ΗΠΑ-Κίνας στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε άνοδο 30,2 μονάδων (+1,09%), στις 2.790,37 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 287,97 μονάδων στις 25.826,43 μονάδες (+1,13%). Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 110,98 μονάδων (+1,51%), στις 7.441,51 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+3,8%) και Nike (+3,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-3,6%) και McDonalds (-1,6%).

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών μεγεθών, ισχυρή άνοδο σημείωσε ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ καθώς ανήλθε στις 59,3 μονάδες από 57,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 57,8 μονάδες.

Παράλληλα, «άλμα» σημείωσε η τιμή του πετρελαίου μετά την απόφαση του Κατάρ να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ προκειμένου να αναβαθμίσει τον διεθνή του ρόλο καθώς μπορεί να ήταν η μικρότερη χώρα του Οργανισμού ωστόσο ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,99%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη ασυνήθιστα μεγάλα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ- Κίνας στην Αργεντινή. Οι Τραμπ και Σι συμφώνησαν να σταματήσουν προσωρινά των εμπορικό πόλεμο καθώς τις επόμενες 90 μέρες, αξιωματούχοι των δύο χωρών θα δουλέψουν από κοινού για να περιοριστούν οι διαφορές στην μεταφορά τεχνολογίας, στα πνευματικά δικαιώματα και στη γεωργία.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μείωση του στόχου της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2% του ΑΕΠ. Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,03% στις 361,18 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,18% στις 7.062,41 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,85% στις 11.465,46 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1% στις 5.053,98 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,13% στις 9.179,60 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 2,26% στις 19.622,36 μονάδες.

Με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα. Σύμφωνα με την τελική μέτρηση του PMI της IHS Markit στον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης έφτασε στις 51,8 μονάδες από 52 τον Οκτώβριο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1360 δολάρια από 1,1320 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΑ

Με ανοδική δυναμική διεθνώς η Αθήνα επέστρεψε στις ενδιαφέρουσες αγορές

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του τελευταίου μήνα μιας σκληρής χρονιάς οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών σταθερή ανοδική κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε θετικό πεδίο και ελάχιστο μέρας ήταν οι 632,68 από 610,74 την Παρασκευή, που ήταν η τιμή ανοίγματος. Μετά τις 11:10 η σταθερή ανοδική πορεία από τις 632 πέρασε τον μέσο όρο σε επίπεδα πάνω από τις 645 μονάδες χωρίς πισωγυρίσματα. Έτσι κατόρθωσε η αγορά να διατηρήσει την άρνηση για πτώση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων. Υπήρξε σημαντικό διάστημα με κίνηση πάνω από τις 652 μονάδες, παράλληλα με μια ισχυρή διάθεση για ρίσκο που επικράτησε πανευρωπαϊκά. Μετά από τιμές λίγο πάνω από τις 656 μονάδες ωστόσο, εμφανίστηκε μικρής κλίσης καθοδική κίνηση από τις 656 προς τις 651 μονάδες. Η τιμή ανοίγματος στις 632,68 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,45 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 662,56 μονάδες σημειώθηκε μετά από 6 ώρες και 17 λεπτά από την έναρξη. 

Υπολογίσιμες πιέσεις δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πλάγια κίνηση νευρικά από τις 12:58 ως τις 15:58 με τιμές του ΓΔ μεταξύ 651,5 και 655,5 μονάδων. Ήταν σύνοδος παρόμοια με την προηγούμενη, με εξέχουσα διαφορά, την μικρότερη επίδραση των δημοπρασιών μετά το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών. Στις  17:00 τον άφησαν στις 658,33. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε εκτίναξη και τον έκλεισαν στις 659,72 από 630,23 την Παρασκευή, ορίζοντας κλείσιμο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Τη σύνοδο σφράγισε το ικανοποιητικό συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 7,513 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν μετά από μέρες σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και ικανό εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση που υποχώρησε 6 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πλησίασε το 4,20%.

Ήταν σύνοδος χωρίς μία εναλλαγή στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 632,68 από 610,74 ήταν 40 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών προς το τέλος, όταν και οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ άνοιξαν ανοδικά και κινήθηκαν καθοδικά νευρικά κατόπιν. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 659,72 μονάδες που ήταν 27,0 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 2,8 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (29,9 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 19,5 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 48,003 από 46,190 από 45,671 δις ευρώ. Ένα blue chip υπέκυψε εντέλει στις πιέσεις η ΕΥΔΑΠ -0,19% ενώ 24 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+9,66% από +3,48%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +9,40% από +5,04% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο 15,23% από +3,43%, ΕΥΡΩΒ +6,38% από +1,62% και την ΠΕΙΡ στο +10,86% από +0,57%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +5,32% από +1,96%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (24 από 21) blue chip έναντι των καθοδικών (1 από 3) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +4,68% και έφθασε στις 659,72 από 630,23 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1734,67 από 1657,17 μονάδες με μεταβολή +4,68%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της μεγάλης ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,364 από 261,999 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,513 από 34,902 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 212,852 από 46,921 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 6,413 από 1,718 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 88 από 57 των καθοδικών 19 από 34 και 36 από 37 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Με επιφύλαξη για τη συνέχεια οι traders, λόγω του +4,68% του 25άρη

Στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας και του μήνα, οι θεσμικοί έδωσαν σταθερά ανοδική δυναμική στον 25άρη ως τις 16:47. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1662,99 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 5,8 μονάδων και αποτέλεσε το ελάχιστο μέρας. Το μέγιστο στις 1744,66 σημειώθηκε στις 16:47. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1734,67 μονάδες με μεταβολή +4,68%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 22,777 εκατ. ευρώ.

Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 2989 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1738,00, κατώτερο τις 1663,75 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1729,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 101 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου, με τελευταίες πράξεις στις 1728,00. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 3674 και της σειράς Ιανουαρίου σε 163 ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 8784 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΤΕ με 73714, της ΕΥΡΩΒ με 20916 και 5722 λήξης Μαρτίου, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 11688 και της ΜΙΓ τα 2152 λήξης Δεκεμβρίου. Στο stock repo ξεχώρισαν τα 49000 συμβόλαια για ΟΤΕ, και τα 22000 για ΑΛΦΑ. 

Από τις μετοχές του δείκτη των παραγώγων, δεν πέρασαν ούτε στιγμή σε αρνητικό πεδίο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και ΣΑΡ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Σήμερα έχουμε τις ανακοινώσεις του Eurogroup που έχουν την σημασία τους, ενώ, πλέον, έχουμε μπει στο τελευταίο μήνα του χρόνου, που αρκετά funds, ειδικά στο εξωτερικό, κλείνουν βιβλία, θυμίζοντας ότι η Εγχώρια Αγορά χάνει πάνω από το 1/5 της αξίας της από αρχές έτους.

Την Τρίτη έχουμε και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο, που θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να δώσει ένα τόνο ανάλογα με το νούμερο, αν και νομίζουμε ότι η Αγορά αργά, ή γρήγορα θα μπει σε προεκλογική διάθεση, με την ανάλογη προεξόφληση.

Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μία φάση αντίδρασης του Χ.Α., μετά από την πτώση των τελευταίων μηνών, με το 650 να είναι σημαντική κοντινή αντίσταση και κύρια η ζώνη του 700. Κατοχύρωση του πρώτου σε εβδομάδα μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα. Στο ημερήσιο ήδη έχουμε αγοραστικό σήμα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στον Τραπεζικό, που είναι και ο καταλύτης, χρειαζόταν η κατοχύρωση του 480, αν θέλει να κινηθεί προς τις 600 μονάδες.

Το γεγονός του rebalancing ήταν πολύ σημαντικό, μιας και ήταν αφορμή για τους "short" στον κλάδο να κλείσουν θέσεις και να σταματήσουν την πίεση του τελευταίου μεγάλου διαστήματος. Το πιο πιθανό είναι ο Τραπεζικός να πάρει σημαντικές ανάσες και να ανακτήσει πίσω σημαντικό κομμάτι των απωλειών του, μιας και για το τρέχον έτος έχει χάσει την μισή του αξία, δίνοντας και την αντίστοιχη ρευστότητα στην υπόλοιπη Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα για την συνέχεια.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 4/12, καθώς υποχώρησε το συναίσθημα ανακούφισης, εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με το εάν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφορές. Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ διόγκωσε επίσης τις ανησυχίες σχετικά με πιθανή ύφεση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3% καθώς οι κινεζικές μετοχικές αγορές αγωνίστηκαν για να απομακρυνθούν από την αρνητική επικράτεια.

Τα κινεζικά blue-chip στο Shenzhen και στη Σαγκάη ήταν ελαφρώς πιο αδύναμες, και ο συγκριτικός δείκτης Shanghai Composite κινείται ελαφρώς υψηλότερα στο +0,26% στις 8:40 δική μας ώρα. Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούν -0,18%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν πτώση -1,01% και ο Kospi της Σεούλ υποχώρησε -0,80% ενώ ο δείκτης μετοχών  της Ιαπωνίας Nikkei  ήταν -2,39% χαμηλότερα.

Το προσωρινό πάγωμα των περαιτέρω εχθροπραξιών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας προκάλεσε τη Δευτέρα παγκόσμιο ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές, ωθώντας τον παγκόσμιο δείκτη MSCI παγκοσμίως αύξηση +1,3%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα