Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Συμφωνία των ηγετών της G20 για μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ

Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 18:43
UPD:18:47
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Όλοι οι ηγέτες της ομάδας των κρατών-μελών G20, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνούν στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, στο πλαίσιο της συνόδου της G20, της Ομάδας των είκοσι πιο αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της G20 για τη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο.

Το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης των ηγετών της G20 είναι έτοιμο, ενώ έχει - σε γενικές γραμμές - την υποστήριξη των συμμετεχόντων.

Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις για την τελική μορφή του βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με δήλωση στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μιας πηγής που έχει λάβει γνώση για την πορεία των σχετικών διεργασιών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν όλοι οι ηγέτες των κρατών-μελών θα υπογράψουν την τελική διακήρυξη της διήμερης συνόδου, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, είχαν χθες σύντομη συνάντηση, στο περιθώριο της διάσκεψης των ηγετών.

Με τη σειρά του, ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για να συνεχίσουν τις επαφές τους.

Σε ένδειξη σεβασμού στην οικογένεια Μπους, ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στην ακύρωση της συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της διάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της ομάδας G20.

«Θα περιμένουμε μέχρι να γίνει η κηδεία και μετά θα έχουμε μία συνέντευξη Τύπου» έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μία ακόμη διάσκεψη για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων IFAX.

Η δε Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο πρωινό γεύμα που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, ξεκαθάρισε τις ανησυχίες της για τα γεγονότα στα Στενά του Κερτς.

Παράλληλα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, συμφώνησε με τον Πούτιν για τη συζήτηση του ζητήματος που έχει προκύψει σε χαμηλό επίπεδο, με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Το SPA ανήρτησε φωτογραφίες που δείχνουν τον πρίγκιπα να μιλά με τον Μάκρι, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τί συζητήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών.

Την ίδια ώρα, «εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, τη συνάντηση που ειχε στο Μπουένος Άιρες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Εξετάζουμε σειρά εναλλακτικών» είπε ο Κόντε, τονίζοντας και πάλι ότι η αποφυγή της διαδικασίας κυρώσεων θα είναι προς όφελος της Ιταλίας, αλλά και της Ευρώπης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με αναφορά στον κρατικό προυπολογισμό της χώρας του, τόνισε ότι «η προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να θεωρείται πάντα τελευταία λυση».

«Ολοκληρώνονται κάποιες αναγκαίες τροπολογίες πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες» τόνισε ο Κόντε.

Αρχικά, η έναρξη των ψηφοφοριών επί του προυπολογισμού στο Κοινοβούλιο αναμενόταν για τη Δευτέρα, αλλά όλα δείχνουν ότι τελικά η όλη διαδικασία πρόκειται να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.

Πηγές: ΑΜΠΕ-Reuters, Sputnik



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα