X.A. Άνοδος 2% σήμερα- αρνητικός ο απολογισμός του Νοεμβρίου

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 17:29
UPD:17:32
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Με μεγάλα κέρδη και τον τζίρο στα ύψη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από πολύωρη μάχη ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές, αλλά τελικά οι πρώτοι κυριάρχησαν κατά την τελευταία ώρα. Ο απολογισμός του γεμάτου αναταράξεις Νοεμβρίου παραμένει πάντως αρνητικός για γενικό δείκτη και τράπεζες. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,95% υπερβαίνοντας τις 630 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών σκαρφάλωσε στα 253,68 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν για ακόμη μία φορά οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 2,5%. Στο σύνολό τους οι τραπεζικοί τίτλοι ακολούθησαν την ανιούσα, με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ενισχύεται περισσότερο από 4%. 

Τον τελευταίο μήνα ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 2,9%, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15%. Και τούτο παρά το γεγονός ότι βρίσκεται 5% υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας. 

Το προσεχές διάστημα τα βλέμματα των επενδυτών αναμένεται να παραμείνουν σταθερά στραμμένα στον τραπεζικό κλάδο και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται τόσο από τις ίδιες όσο και από την ΤτΕ και την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου «αγκαθιού» στους ισολογισμούς τους- των κόκκινων δανείων. 

Μέχρι στιγμής τα το σχέδιο της ΤτΕ έχει επικροτηθεί από την Moody's, που υπογραμμίζει ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαίων των τραπεζών. Ωστόσο αμφιβολίες έχουν εκφράσει ο Fitch και η Deutsche Bank. 

Eκτιμάται πάντως ότι θα μπορούσε να λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι κοινοτικές αρχές να εγκρίνουν πάνω από ένα σχέδια, ώστε οι τράπεζες να έχουν περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα