Συμβουλές του διαιτητή Κολίνα στους Ελληνες μάνατζερ

Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 17:00

Αμφισβήτηση των κατεστημένων αντιλήψεων, της μετριότητας, αλλά και έμπνευση και κυρίως συναίσθημα, είναι σήμερα οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αυτά τα νέα «όπλα» των ηγετών ανέπτυξαν σήμερα στους Ελληνες μανατζερ οι "γκουρού" του μάνατζμεντ στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Τόμ Πήτερς, ο Ρίτσαρντ Βογιατζής και ο διαιτητής Πιερλουίτζι Κολίνα έδωσαν τα «φώτα» τους σε εκατοντάδες ανώτατα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων που παρακολούθησαν το «Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας».

Ο Τομ Πήτερς, υπό την ιδιότητα του συμβούλου επιχειρήσεων, με 150 διαλέξεις το χρόνο στο ενεργητικό του, που επηρέασε σε καινοτομίες όσο κανείς άλλος τις αμερικανικές και όχι μόνο επιχειρήσεις, τόνισε την ανάγκη επαναστατικής αλλαγής, καθώς οι τέλειες επιχειρήσεις, όπως δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει, είναι αυτές που δεν πιστεύουν στην τελειότητα αλλά στη συνεχή βελτίωση και αλλαγή. Η μαγική συνταγή, όπως είπε, που ανακάλυψαν οι πετυχημένες εταιρείες, είναι να μεταχειρίζονται τους πελάτες τους σαν φιλοξενούμενους και τους υπαλλήλους τους ως ανθρώπους.

Ο ελληνικής καταγωγής Ρίτσαρντ Βογιατζής, καθηγητής της οργανωσιακής συμπεριφοράς και ένας από τους διασημότερους ψυχολόγους ηγεσίας του κόσμου, τόνισε ότι σημαντικό «όπλο» στο μάνατζμεντ είναι το συναίσθημα, η λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη, καθώς όπως πιστεύει ο ίδιος, αυτό που μετρά σε έναν ηγέτη είναι να βλέπει τους υφιστάμενούς του πρώτα ως ανθρώπους, καθώς μόνο η ανθρωπιά φέρνει την αφοσίωση και αυτή τον συντονισμό σε μία ομάδα, ώστε να την κάνει, μέσα από μία κοινωνική αλχημεία, δεμένη και παραγωγική.

Ο τρίτος ομιλητής του συνεδρίου, ο διασημότερος διαιτητής του ποδοσφαίρου σε διεθνές επίπεδο, ο ιταλός Πιερλουίτζι Κολλίνα, σκιαγράφησε τα προσόντα του καλού διαιτητή αλλά και τον τρόπο να μπορεί αυτός να παίρνει εν ριπή οφθαλμού τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτεί ο ρόλος του.

«Πρέπει να είμαστε πάντα μπροστά, να προλαβαίνουμε, να διαβάζουμε τον αγώνα», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι είναι απαραίτητο για τον διαιτητή να ενημερώνεται λεπτομερώς τόσο για τις ομάδες και τα βασικά χαρακτηριστικά και δυναμικές τους, όσο και για τους χαρακτήρες των παικτών, ώστε να είναι εκ των προτέρων σε θέση να ξέρει πως θα εξελιχθεί το παιχνίδι και να βρίσκεται στη σωστή θέση. Ιδιαίτερα σημαντική, κατά την άποψή του, είναι η αξία της ομαδικής δουλειάς και ο συντονισμός των τεσσάρων διαιτητών.

Η κορυφή για έναν διαιτητή; Να κάνει τα λάθη του αποδεκτά από τους παίκτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα