Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, ωστόσο υπάρχουν κάποιες όχι τόσο θετικές εξελίξεις, όπως ο χαμηλός πληθωρισμός και η αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και μια σειρά από αβεβαιότητες που απαιτούν προσοχή, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης, παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης του Γραφείου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι αβεβαιότητες αυτές σχετίζονται με τα ακόλουθα:
- Τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και την πορεία των επιτοκίων και την ισοτιμία του δολαρίου.
- Τις εξελίξεις στην Ιταλία που έχουν επιπτώσεις το ύψος των αποδόσεων των κρατικών τίτλων στην ευρωζώνη.
- Τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του γραφείου του προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, είναι αυτονόητη η συμμόρφωση με την συνταγματική τάξη αλλά δημιουργείται ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες προσφυγές στο μέλλον, το οποίο είναι ένα σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο που πρέπει να επισημανθεί.
Ο κ. Κουτεντάκης έκανε λόγο για «κακό μήνυμα» που στέλνουν για τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα οι υποθέσεις που αφορούν τη Folli Follie και αυτήν της παραβίασης των κεφαλαιακών ελέγχων της Κίνας με τα POS.
Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία του ΟΟΣΑ για την φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα συγκριτικά με τον μέσο όρος της Ευρωζώνης. Από αυτά προκύπτει ότι στο άθροισμα των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα είναι στην 7η θέση, μεταξύ 16 χωρών της ευρωζώνης.
Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα ανέρχονται στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι 8% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Στα έσοδα από τη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών, ωστόσο, κατέχουμε την πρώτη θέση με 15,8% του ΑΕΠ, έναντι 11,9% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ