Με δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων απειλεί εκ νέου ο Τραμπ

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 10:32
UPD:10:49
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Την απειλή της επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων επαναφέρει στο προσκήνιο ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της General Motors ότι θα προβεί σε κλείσιμο εργοστασίων και περικοπές 14.000 θέσεων εργασίας στην αγορά της Βορείου Αμερικής. 

Σε σειρά αναρτήσεών του του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι εξετάζονται δασμοί  ύψους 25% σε όλα τα αυτοκίνητα, που κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ, προσθέτοντας μάλιστα ότι εάν αυτοί είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει το κλείσιμο των εργοστασίων της GM. Παράλληλα προειδοποίησε για αύξηση στους δασμούς, που ισχύουν ήδη, στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Κίνα. 

Οι νέες απειλές, που στρέφονται σε μεγάλο βαθμό κατά της Γερμανίας, συνολικά της Ε.Ε., αλλά και συμμάχων του στην Ασία, όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, έρχονται την ώρα που ο Τραμπ ετοιμάζεται να συναντήσει τους ομολόγους του από τις 20 κορυφαίες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες (G20). Το μεγαλύτερο πλήγμα εκτιμάται ότι θα δεχθεί η γερμανική οικονομία. Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι με τους Αμερικανούς καταναλωτές να στρέφονται σε φθηνότερες εναλλακτικές, δηλαδή σε μοντέλα, που κατασκευάζονται σε αμερικανικό έδαφος, η γερμανική οικονομία θα χάσει 0,3 με 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της GM να σταματήσει την παραγωγή σε εργοστάσια των ΗΠΑ και του Καναδά έχει εξοργίσει τον πολιτικό κόσμο και στις δύο χώρες. Για τον Τραμπ η εξέλιξη συνιστά μεγάλη ήττα, καθώς είχε προσδιορίσει την αναζωογόνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ως μία από τις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα