Νευρικότητα στο Χ.Α. εν αναμονή του SSM

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 12:19
UPD:12:21
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα, Τετάρτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν την ετυμηγορία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου 1,5 ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, καταγράφει οριακή μείωση κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 603,98 μονάδες, με τον τζίρο να κυμαίνεται κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, το εντονότερο ενδιαφέρον εστιάζει στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,40% στις 314 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς διολισθαίνουν άνω του 3,50%. Αντίθετα, Εθνική και Alpha Bank διατηρούνται σε σταθεροποιητικά επίπεδα.

Η μεσοπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη τάση στην ελληνική αγορά θα διαμορφωθούν εν πολλοίς από την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και του SMM επί του σχεδίου μείωσης των NPEs.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη παρουσιάσει το σχετικό πλάνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο σχέδιο έχει καταρτίσει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο βρίσκεται και αυτό στα «χέρια» του SSM.

Όσον αφορά τις προτάσεις της ΤτΕ, βασικό στοιχείο κριτικής των διεθνών οίκων αξιολόγησης, συνιστά η αποτελεσματικότητα του σχεδίου ως προς τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιστρέφοντας στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η μετοχή της Aegean ενισχύεται κατά 2,30%, ενώ πέριξ του 2,50% καθορίζεται η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ. ΑΔΜΗΕ, Coca-Cola HBC και ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν, παράλληλα, κέρδη άνω του 1%.

Στον αντίποδα, υπό πίεση τελεί η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα (2,60%), ενώ απώλειες άνω του 1% παρουσιάζει και η μετοχή της Viohalco. Μυτιληναίος, Σαράντης, Lamda Development, Fourlis και Jumbo σημειώνουν, από την πλευρά τους, ελεγχόμενη πτώση.

Στην αγορά ομολόγων, τέλος, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς καταγράφει ανεπαίσθητη μείωση κατά 0,3 μονάδες βάσης στο 4,358%, ενώ αντίστοιχου εύρους βελτίωση εμφανίζει και το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου, το οποίο υποχωρεί στο 3,338%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα