Μεγάλη συμφωνία Μαρινάκη στη ναυτιλία

Με τη Diamond S Shipping, η οποία ανήκει στο fund που έχει ιδρύσει ο Γουίλμπουρ Ρος
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 12:06
UPD:12:16
INTIME SPORTS/LATO KLODIAN

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα εισαχθεί στον NYSE, εισφέρει τον στόλο των δεξαμενοπλοίων της η Capital Product Partners (CPLP) του Έλληνα εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη, σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές συμφωνίες των τελευταίων ετών, αξίας 1,65 δισ. δολαρίων.

Η εισηγμένη στο Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία Capital Product Partners L.P., συμφερόντων του κ. Μαρινάκη, ανακοίνωσε ότι συγχωνεύει τον στόλο των δεξαμενόπλοιων της με τη Diamond S Shipping, η οποία ανήκει σε ένα fund που είχε ιδρύσει ο Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος όμως μετά την υπουργοποίηση του διαχώρισε τη θέση του από το fund.

Η συγχώνευση αξίας 1,65 δισ. δολαρίων δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες δεξαμενοπλοίων  στον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσε η Capital Product Partners L.P., θα διαθέσει 25 δεξαμενόπλοια, και η Diamond S Shipping Inc, 43 δεξαμενόπλοια, δημιουργώντας έτσι από κοινού έναν στόλο από 68 δεξαμενόπλοια.

H Capital product Partners θα επικεντρωθεί στον υπόλοιπο στόλο της που αποτελείται από δέκα containerships και ένα Capesize bulk carrier.

Η νέα -μετά την συγχώνευση- Diamond S Shipping Inc.’s θα έχει επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο εκτός των άλλων θα συμμετέχουν και δυο μέλη από την Capital και συγκεκριμένα οι κ.κ. Jerry Kalogiratos και Gerry Ventouris. Μετά την ολοκληρωση της συναλλαγής το fund  WL Ross & Co. LLC, και η First Reserve,θα ελέγχουν το 24% και 20% αντίστοιχα της νέας εταιρείας και η Capital Maritime & Trading Corp., σπόνσορ της CPLP (εταιρεία του κ. Μαρινάκη) το 5%.

Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου. Με την εξέλιξη αυτή η DSS βρίσκει διέξοδο προς το χρηματιστήριο που το έψαχνε καιρό τώρα, ενώ οι μέτοχοι της CPLP γίνονται μέτοχοι σε ένα μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό σχήμα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα