Οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν το ζωνάρι, καθώς οι κεντρικές τράπεζες το σφίγγουν

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 21:50
UPD:22:12
REUTERS/TOBY MELVILLE

Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες επιστρέφουν σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο βάζουν τα δυνατά τους να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Ακολουθούν την πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική εδώ και μία δεκαετία.

Με αφορμή την Σύνοδο των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών (G20) στην Αργεντινή, η JPMorgan Chase υπολογίζει ότι η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα προσθέσει 0,3% ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019.

Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς από το 2010 έως και το 2016 η δημοσιονομική πολιτική αφαιρούσε κατά μέσο όρο 0,4 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Οι κυβερνήσεις είχαν κάνει συλλογική στροφή στη λιτότητα μετά τα μεγάλα «σχέδια τόνωσης», που είχαν προωθήσει το 2009 για να βγάλουν τις οικονομίες τους από την ύφεση- απόρροια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.  

Η στροφή στη δημοσιονομική πολιτική έρχεται καθώς η Fed προχωρά σε δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ και η EKT ετοιμάζεται να δώσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.«Βλέπουμε μία μεγάλη στροφή στη δημοσιονομική πολιτική να βρίσκεται σε εξέλιξη» αναφέρει σε σημείωμά του στους επενδυτές o Μπρους Κάσμαν της JPMorgan.

Όπως εξηγεί η Κίνα χρησιμοποιεί φοροελαφρύνσεις και αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές για να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση. Οι Φιλιππίνες επίσης αυξάνουν αισθητά τις δαπάνες. 

Στην Ευρώπη η Βρετανία σχεδιάζει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία είναι μεταξύ εκείνων, που χαλαρώνουν την πολιτική τους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει στροφή, με τεράστιες φοροελαφρύνσεις, αν και ο αντίκτυπός τους μπορεί σύντομα να εξασθενήσει.   

Στην τελευταία έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, προειδοποίησε για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης, εάν οι εμπορικές αντιπαραθέσεις συνεχιστούν και το γεωπολιτικό ρίσκο εξακολουθήσει να ρίχνει τη σκιά του. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα για χαμηλότερους φόρους και υψηλότερες δαπάνες. 

Το ΔΝΤ σε πρόσφατη ανάλυσή του σημείωσε πάντως ότι τα περιθώρια δανεισμού για την προώθηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής είναι περιορισμένα. Στις ΗΠΑ και στην Κίνα ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος «δεν είναι εκτεταμένος» προειδοποιήσε το Ταμείο, ενώ σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Βραζιλία είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Περιορισμένα τα περιθώρια και στις δύο αναδυόμενες οικονομίες, που βρέθηκαν στη δίνη των αναταράξεων το περασμένο καλοκαίρι, την Τουρκία και την Αργεντινή. 

Πηγή: Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα