Citi για Ιταλία: «Μονόδρομος» η πειθαρχική διαδικασία της Κομισιόν

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 13:40
UPD:13:52
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Citigroup για την εξέλιξη της ιταλικής αναταραχής, καθώς παρά τη διάθεση συμβιβασμού εκ μέρους της Ρώμης, η αμερικανική τράπεζα δεν βλέπει πώς ακριβώς μπορεί να αποφευχθεί το σενάριο της επίσημης διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος».

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να πραγματοποιήσει ορισμένα βήματα προς την πλευρά της Κομισιόν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ελλείμματος λίγο πάνω από το 2%.

«Οι μικρές διορθώσεις στον προϋπολογισμό, όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα στο 2,1% - 2,2% από 2,4% σήμερα, είναι απίθανο να αποτρέψουν τη διαδικασία του “υπερβολικού ελλείμματος”» τονίζει μεταξύ άλλων, η Citigroup.

Και εξηγεί: «Μόνο η ολική αναμόρφωση των σχεδίων, ιδίως όσον αφορά την απόσυρση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα μπορούσαν να σταματήσουν την πειθαρχική διαδικασία των Βρυξελλών».

«Θεωρούμε ότι μία τέτοια αναμόρφωση είναι απίθανο να συντελεστεί υπό την παρούσα κυβέρνηση» σπεύδει να παρατηρήσει, επιπλέον.

Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού προβλέπει μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των κοινωνικών δαπανών και περικοπές φόρων -μέτρα, τα οποία «οδηγούν» το έλλειμμα στο απαγορευτικό για την Ε.Ε. επίπεδο του 2,4% του ΑΕΠ.

«Η οριακή αλλαγή του ιταλικού προϋπολογισμού το μόνο που θα κατορθώσει να επιφέρει είναι η αναβολή της έναρξης της σχετικής διαδικασίας κατά έναν μήνα, από τον Δεκέμβριο τον Ιανουάριο» εκτιμά η Citigroup.

Δεν παραλείπει να προειδοποιήσει μάλιστα, ότι μία επί μακρόν διαμάχη, η οποία θα στοιχίσει σε... χρόνο, θα συνεπάγεται και εξάλειψη κάθε δυνατότητας πραγματοποίησης δημοσιονομικού ελιγμού.

«Το όποιο -μικρό- δημοσιονομικό περιθώριο διαθέτει η Ιταλία, θα μπορούσε να εξαντληθεί μέσα σε λίγους μήνες» τονίζει χαρακτηριστικά και παραπέμπει στην ισχυρή επιβράδυνση της ανάπτυξης και στην ανοδική πορεία του κόστους δανεισμού.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα