Πετρέλαιο: Ανάκαμψη μετά τη «Μαύρη Παρασκευή»

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 13:31
UPD:13:34
REUTERS/Todd Korol

Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν σήμερα, μέτα την «Μαύρη Παρασκευή» κατά την οποία είχαν κάνει βουτιά της τάξης του 7%. Θα πρέπει βέβαια να επιδοθούν σε δυναμικό και δη μεγάλης διάρκειας ράλι για να καλύψουν το χαμένο έδαφος του τελευταίου μήνα, κάτι που δύσκολα θα γίνει όσο τα στοιχεία αποκαλύπτουν πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 1,9% και επιστρέφει μία ανάσα από τα 60 δολάρια, στα 59,96 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται 1% στα 50,97 δολάρια. Το προηγούμενο διάστημα το αμερικανικό αργό είχε δεχθεί σχετικά μικρότερες πιέσεις σε σχέση με το μπρεντ, με αποτέλεσμα η ψαλίδα μεταξύ των δύο συμβολαίων να υποχωρήσει έως και κάτω από τα 8 δολάρια από περισσότερο από 10 δολ. 

Οι αναλυτές αποφεύγουν τις προβλέψεις, καθώς περιμένουν να δουν πόσο δυναμικά θα «απαντήσει» η Σαουδική Αραβία ή εάν τελικά θα επιλέξει να μην αναστατώσει τις ΗΠΑ, μετά και την απόφαση της Ουάσιγκτον να τη στηρίξει στην υπόθεση Κασόγκι. «Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν τα 60 δολάρια είναι η νέα κανονικότητα στην αγορά πετρελαίου» σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Reuters ο Τζακ Άλαρντις αναλυτής πετρελαίου της Cantor Fitzgerald. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, αυξανόμενη κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι αρχικοί υπολογισμοί της έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρ. ημερησίως. Τη ζήτηση κάμπτει μεταξύ άλλων το ακριβό δολάριο. 

H πτώση των τιμών του μπρεντ, που είχε απογειωθεί πάνω από τα 86 δολάρια στις αρχές Οκτωβρίου, είναι άκρως καλοδεχούμενη από την Ευρωζώνη, όπως έσπευσε να επισημάνει σήμερα και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα