Πρετ: Ενισχύονται οι πιέσεις στην Ευρωζώνη, αλλά το πετρέλαιο στηρίζει

«Η πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι προβλέψιμη»
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 11:52
UPD:12:00
EPA/OLIVIER HOSLET

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της Ευρωζώνης έκρουσε ο Πέτερ Πρετ, αναγνωρίζοντας ότι οι οικονομίες του ευρώ έχουν ήδη χάσει την ορμή τους, ενώ οι κίνδυνοι εντείνονται. Όπως είπε οι περισσότεροι πονοκέφαλοι έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις, που όμως έχουν άμεσο αντίκτυπο στο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα. 

«Οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας και κλίματος έχουν αποδυναμωθεί αισθητά σε σχέση με τα υψηλά τους. Παράγοντες,που συνδέονται με τον προστατευτισμό, τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις αδυναμίες των αναδυόμενων οικονομιών δημιουργούν αξιοσημείωτες πιέσεις» σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ. «Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη έχουν κυρίως να κάνουν με τις πολιτικές εξελξίξεις» πρόσθεσε. 

Ο Πρετ υπογράμμισε ότι υπό τις συνθήκες αυτές εξακολουθεί να είναι αναγκαία η υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ενώ διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική της ΕΚΤ θα παραμείνει προβλέψιμη και θα προχωρά με αργά, σταδιακά βήματα. Σημείωσε επίσης πως παρά την κλιμάκωση των κινδύνων η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκει στήριγμα στις ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες, ενώ τόνισε πως ιδιαίτερα θετικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι και η πτώση των τιμών του πετρελαίου.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα