Πάνω από τα 72 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

Καθώς εντείνεται η κρίση με το Ιράν και αυξάνεται η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 07:42

ΑΝΟΔΙΚΑ για τρίτη ημέρα κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς αυξάνεται η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σε συνδυασμό με την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε, ότι η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα φέτος.

Η ζήτηση για βενζίνη κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στα 9,35 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που πέρασε, 2,7% υψηλότερα από την προηγούμενη και οι εισαγωγές της αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 62%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουνίου, σημείωσε άνοδο έως 39 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στ α72,52 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 11: 51 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι 44% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,44 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 72,13 δολ. το βαρέλι. Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Ιουνίου, σημείωσε άνοδο 6%, φθάνοντας στα 2,1694 δολ. το γαλόνι. Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές η τιμή της βρισκόταν στα 2,1645 δολ. το γαλόνι, 46% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 2,34 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 205,1 εκατ. βαρέλια, 3,8% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Η παραγωγή του καυσίμου αυξήθηκαν για τέταρτη εβδομάδα στα 8,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ του 1,65 εκατ. βαρελιών ημερησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα