Διαψεύδει η ΕΚΤ προσδοκίες για νέες «ενέσεις» στο τραπεζικό σύστημα

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 11:56
UPD:12:01
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Οι έντονες πιέσεις, που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, εξαιτίας της έκθεσής τους σε κόκκινα δάνεια ή κρατικά ομόλογα, σκανδάλων, στα οποία εμπλέκονται και αβεβαιότητας για το Brexit, είχαν γεννήσει προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει στηρίγματα στη μορφή φθηνών δανείων. 

Συγκεκριμένα καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να ρίξει τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πολλοί πίστευαν ότι θα επαναφέρει το πρόγραμμα TLTRO (Επιχείρηση Μακροπόθεσμης, Στοχευμένης Αναχρηματοδότησης), μέσω του οποίου είχε προσφέρει κατά τη διάρκεια της κρίσης πολυετή δάνεια με χαμηλό επιτόκιο. 

Ωστόσο σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handlelsblatt ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. «Είναι εξαιρετικά πρόωρο» δήλωσε χαρκατηριστικά, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα επιμένει στο σχέδιο για σταδιακή επιστροφή σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης καλούνται να αποπληρώσουν δάνεια ύψους 720 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει από δημοπρασίες TLTRO, την περίοδο 2020-21/ Το ένα τρίτο εξ αυτών είναι δάνεια ιταλικών τραπεζών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα