Ευρωζώνη: Κατεβάζουν απότομα ταχύτητα μεταποίηση, υπηρεσίες, εξαγωγές

Σε πτώση το ευρώ
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 11:46
UPD:11:48
REUTERS/Fabian Bimmer

Το μεγαλύτερο καμπανάκι έρχεται από τις εξαγωγές, με τον δείκτη νέων εξαγωγών να βυθίζεται στις 48,9 μονάδες. τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014. 

Σε τροχιά υποτίμησης επέστρεψε το ευρώ, ύστερα από την άνοδο των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο των νέων απογοητευτικών δεδομένων για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Ο ιδιωτικός τομέας- μεταποίηση και υπηρεσίες- κατέβασε απότομα ταχύτητα τον Νοόεμβριο, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit. 

Ο εμπορικός πόλεμος έχει ρίξει βαριά τη σκιά του, ενώ η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σε Ιταλία και Βρετανία πυροδοτεί επίσης πιέσεις. Ο Σύνθετος Δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 52,4 μονάδες από 53,1 μονάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014. Ο επιμέρους δείκτης των υπηρεσιών κατέγραψε πτώση 0,6 μονάδων στο 53,1 (ναδίρ 25  μηνών), ενώ εκείνος για τη μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,5 μονάδες στο 51,5. 

Το μεγαλύτερο καμπανάκι έρχεται από τις εξαγωγές, με τον δείκτη νέων εξαγωγών να βυθίζεται στις 48,9 μονάδες. τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση. 

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Markit το ευρώ υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος. Υποτιμάται περίπου 0,3% στο 1,137 δολάριο στις 11:45 ώρα Ελλάδος. Tις προηγούμενες ημέρες είχε ανέβει πάνω από τα 1,14 δολάρια και αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, χάρη και στο φθηνό πετρέλαιο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα