Market Beat: Το κλίμα διεθνώς παραμένει εύθραυστο δυσκολεύοντας την άνοδο

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 10:08
UPD:10:09
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το ΧΑ αναζητά τις τοποθετήσεις με ορίζοντες μεσο-μακροπρόθεσμους, που θα μειώσουν τη μεταβλητότητα στην τάση της. Δεν θα τις βρει σήμερα αύριο. Αλλά αυτό που θα ήταν πραγματικά χρήσιμο είναι να αναζητούν οι ιδιώτες επενδυτές μετοχές που, αφού περάσει η περίοδος της αυξημένης νευρικότητας, θα τραβήξουν την ανηφόρα. Γιατί αυτό ορίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη των επιλεγμένων εταιριών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση, με πολύ μεγαλύτερους όγκους έχασε η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ προχθές 1,5 δις ευρώ, για να «πάρει πίσω» χθες 500 εκατ. Αν δε, παραλείψουμε τα κέρδη των τραπεζικών blue chip, τότε οι μεταβολές των ανοδικών του 25άρη ήταν σχετικά αδύναμες, σε σύγκριση με τις απώλειες της Τρίτης.

Με απλά λόγια αυτή η αντίδραση δεν θα διορθώσει τα πράγματα, όπως μαρτυράει και το κλείσιμο του ΓΔ. Αφού έγινε στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης και με τιμή, έστω και οριακά, κάτω από τις 600 μονάδες. Ενώ την Τρίτη ήταν πολλοί οι μικροί σε ισχύ επενδυτές που έσπευσαν να πουλήσουν, την Τετάρτη ήταν λίγοι οι θεσμικοί που θέλησαν να παρασυρθούν από την υπεροχή της ζήτησης, η οποία όταν κορυφώθηκε οδήγησε τον ΓΔ πάνω από τις 604 μονάδες.

Μετά τις 16:00 τις τιμές διαμόρφωναν οι αγοραστές. Αυτοί, όταν αποφάσισαν να πουλήσουν όσοι άρπαξαν μετοχές αρχικά, δεν απάντησαν στην αυξημένη προσφορά με τιμές κοντά στα υψηλά ημέρας. Έτσι κουρεύτηκαν χθες τα κέρδη των μετοχών που αποτελούν φέτος τον μπούσουλα της διάθεσης για ρίσκο.

Η συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη, που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, έχει πλέον φτάσει στην κορύφωσή της και εμφανίζονται φρέσκα σημάδια πως ξεκινά περίοδος με πιο αδύναμες προοπτικές και προσδοκίες. Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Επιπλέον, οι κυριότεροι οικονομικοί δείκτες που παρακολουθούνται από τον ΟΟΣΑ έχουν αποδυναμωθεί από την αρχή του έτους και υποδηλώνουν βραδύτερη ανάπτυξη για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη ζώνη του ευρώ συνολικά.

Χθες στη Wall Street, ο χρηματιστηριακός δείκτης S & P 500 έκλεισε υψηλότερα αλλά κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης, ενώ ο Dow εγκατέλειψε τα κέρδη του για να τερματίσει αμετάβλητος πριν από τις αργίες στις Η.Π.Α. τονίζοντας την διατήρηση της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο στις μέρες μας.

«Οι αγορές είχαν μια καλύτερη νύχτα χθες το βράδυ, αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι το φρόνημα των επενδυτών παραμένει εύθραυστο. Φαίνεται ότι αποκτά μεγαλύτερη αποδοχή η εκτίμηση ότι με την μείωση των δημοσιονομικού τύπου κινήτρων των ΗΠΑ, η οικονομία τους θα μπορούσε να επιβραδυνθεί όπως έχουν κάνει οι άλλες μεγάλες οικονομίες.

Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ είναι στο χαμηλό σε βάθος 49 ετών και η οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 3,5%, αν και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν τώρα ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ και ο εμπορικός προστατευτισμός θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη μέχρι το 2020.

Αυτό αφήνει στους αγοραίους μικρότερα περιθώρια στο να παραβλέπουν τις κακές ειδήσεις είτε αυτές αφορούν στο εμπορικό μέτωπο είτε στις αγορές δανεισμού. Η κατώτατη γραμμή, αναμένεται να διατηρηθεί αυτή η εικόνα μεγαλύτερης μεταβλητότητας, εκτός και αν η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να επιταχύνει την ανάκαμψη ", Ανέφεραν από την ANZ σε σημείωμα στους πελάτες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν απόψε οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς ο Dow Jones δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη ως το τέλος.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε κατά σχεδόν 0,01% παραμένοντας στις 24.464 μονάδες, παρότι νωρίτερα παρουσίαζε άνοδο έως και 200 μονάδων.

Η εξάλειψη όλων των ενδοσυνεδριακών κερδών οφείλεται -και πάλι- στη μετοχή της Apple, η οποία δεν κατόρθωσε να «κρατήσει» τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ωρών, κλείνοντας με ήπια άνοδο της τάξης του 0,6%.

Από την πλευρά τους, πάντως ο τεχνολογικός Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,92% στις 6.972 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε βελτίωση κατά 0,30% στις 2.649 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος -κατά πολλούς αναλυτές- δεν θεωρείται «πειστική», καθώς οι κύριοι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης εξακολουθούν να υπολείπονται κατά τουλάχιστον 20% των υψηλών ενός έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Τρίτης, η αμερικανική αγορά εξάλειψε όλα τα σωρευτικά κέρδη από την αρχή του έτους, διολισθαίνοντας στο «κόκκινο» σε σχέση με την πρώτη συνεδρίαση του 2018. Η συνεχής περιδίνηση των αμερικανικών δεικτών οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως οι ανησυχίες για τον τεχνολογικό κλάδο, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Fed, οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι φόβοι επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη για τις αγορές του ευρώ με ώθηση από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου μετά τη «βουτιά» 6,6% την Τρίτη και τις ελπίδες για συμβιβασμό μεταξύ Ιταλίας-Κομισιόν.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,14% στις 355 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,47% στις 7.050 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,61% στις 11.244 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,03% στις 4.975 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,06% στις 8.960 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,41% στις 18.731 μονάδες.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας καθώς η κυβέρνηση της Ρώμης δεν συμμορφώθηκε με τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απάντησε ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα έτους ανακοίνωσε η γερμανική Thussenkrupp καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 649 εκατ. το 2017 και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 42,75 δισ. από 42,97 δις. πέρυσι.

ΧΑ

Η αντίδραση μετά από πτώση, ήταν αδύναμη λόγω όγκων και μικρών κερδών

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε θετικό πεδίο αποκλειστικά. Έτσι η αγορά αντέδρασε στην πτώση από την περασμένη εβδομάδα και τις δυο συνόδους της τρέχουσας.  Αφού  οι θεσμικοί από τις 10:30 κίνησαν τον μέσο όρο ανοδικά με κορυφή λίγο πάνω από τις 604 μονάδες με τη συμπλήρωση 2 ωρών και 52 λεπτών. Αλλά μετά την κορύφωση ακολούθησε διάστημα με πλάγια κίνηση πάνω από τις 600 μονάδες από τη διάθεση για το ρίσκο που ίσχυσε παγκόσμια. Ξεκίνησε έκτοτε μια κίνηση σε αναζήτηση για το χαμηλό ενδοσυνεδριακά, καθώς το  χαμηλό μέρας ήρθε με το άνοιγμα. Η τιμή ανοίγματος στις 595,16 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,10 μονάδων. Αλλά το μέγιστο μέρας στις 604,26 μονάδες σημειώθηκε στις 13:22. 

Το ελάχιστο στις 595,16 από 592,70 μονάδες που ήταν το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου ήρθε στις 10:30. Δυνατές πιέσεις εμφανίστηκαν από τις 15:58 ως τις 16:52. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πλάγια κίνηση νευρικά από τις 13:05 ως τις 16:35 με τιμές του ΓΔ μεταξύ 600,5 και 604 μονάδων. Ήταν σύνοδος με μια σύντομη ανοδική αντίδραση προς το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών. Στις 17:00 τον άφησαν στις 599,64. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε άνοδος και τον έκλεισαν στις 599,95 από 593,05 την Τρίτη, ορίζοντας κλείσιμο 4,3 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+1,89%) ακριβώς στις 13:22 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 604,26 μονάδες. Ενώ το ελάχιστο ήρθε πριν την έναρξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε για ικανό χρονικό διάστημα όπως αναφέραμε πιο πάνω. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο αμέσως, με την έναρξη. Υπήρξαν μικρά χρονικά διαστήματα με καθοδική τάση και ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα ανοδική για αυτό ήταν δεδομένη η απουσία αλλαγών πρόσημου. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οριακά οι εντολές αγοράς και επιτεύχθηκε, μετά τις 17:00, μικρή βελτίωση του ανοδικού αποτελέσματος.

Τη σύνοδο σφράγισε το αρκετά μικρότερο από της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 4,221 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μικρό εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση που υποχώρησε 3 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πλησίασε το 4,65%.

Ήταν σύνοδος με λίγες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 595,16 από 592,70 ήταν 2,5 πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ανοδική έναρξη, που βελτιώθηκε πολύ σε επίπεδο μεταβολών, από το ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και νευρική ανοδική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 599,95 μονάδες που ήταν 4,79 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 4,3 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (9,10 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 22,50 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 44,514 από 44,031 δις ευρώ. Ένδεκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήτοι ΑΔΜΗΕ -1,54%, ΓΡΙΒ -1,38%, ΕΧΑΕ -1,22%, ΟΛΠ -1,05%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,65%, ΕΥΡΩΒ -0,58%, ΤΙΤΚ -0,51%, ΒΙΟ -0,40%, ΕΛΠΕ -0,14% και ΕΥΔΑΠ -0,10% ενώ 13 έκλεισαν με θετική μεταβολή.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,67% από -6,34%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,18% από -7,92% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο +0,70% από -4,11%, ΕΥΡΩΒ -0,58% από -5,97% και την ΠΕΙΡ στο +2,13% από -3,09%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,68% από -1,59%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 25) και ένα τη ΛΑΜΔΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,16% και έφθασε στις 599,95 από 593,05 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1571,00 από 1548,58 μονάδες με μεταβολή +1,45%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πολύ κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,633 από 49,177 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,211 από 7,310 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 22,749 από 39,190 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,915 από 1,712 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 42 από 13 των καθοδικών 44 από 81 και 25 από 22 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Μείωση ανοικτών συμβολαίων με διατήρηση επιφυλακτικής στάσης

Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1554,67 μονάδες, ήτοι με ανοδικό χάσμα 6,10 μονάδων και αποτέλεσε το ελάχιστο μέρας. Το μέγιστο στις 1580,52 σημειώθηκε στις 13:23. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1570,03, με κλείσιμο στις 1571,00 μονάδες με μεταβολή +1,45%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 6,019 εκατ. ευρώ.

Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 861 συμβόλαια με ανώτερο τις 1562,00, κατώτερο τις 1548,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1562,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια και 14 ΣΜΕ, για τη σειρά Ιανουαρίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 3981 από 4148 και της σειράς Ιανουαρίου σε 81 από 83.

Τη διάθεση των εγχώριων παραγόντων αποτύπωσαν τα σχόλιά τους πριν την έναρξη χθες. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Η διάσπαση των 600 μονάδων αλλάζει τα δεδομένα, με την περιοχή των 580 μονάδων να συνιστά τη νέα περιοχή στήριξης για το Γ.Δ. Το δεύτερο συνεχόμενο 'sell off' του Τεχνολογικού κλάδου στη Wall Street, μειώνει την πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης στη σημερινή συνεδρίαση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο 6ης συνεχόμενης υποχώρησης του Γ.Δ.»

Η Merit Sec παρατηρούσε: «Πιέσεων συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο οποίος οδεύει προς την πρώτη κρίσιμη περιοχή στήριξης των 580 - 570 μονάδων. Οι όποιες τοποθετήσεις μας παραμένουν σταθερά επιλεκτικές. Ο ΔΤΡ κινείται, ήδη, πλησίον των ιστορικών χαμηλών του Φεβρουαρίου του 2016, προκαλώντας τις κερδοσκοπικές ορέξεις με την σταδιακή εξάντληση των πωλητών αυτή τη φορά».

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ επίσης δεν συνάρτησε την τάση με τις ξένες αγορές: «Ο ΓΔ διέσπασε πτωτικά την συσσώρευση μεταξύ 610 - 650 μονάδων. Η συσσώρευση αυτή, που ξεπέρασε σε διάρκεια τον ένα μήνα, αναμένεται να αποτελέσει αντίσταση σε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. Συνεπώς, το πτωτικό κύμα που ξεκίνησε τον Μάιο από τις 860 μονάδες και σε κάθε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης αδυνατεί να προσεγγίσει ακόμα και τον ΚΜΟ-60, βρίσκεται σε εξέλιξη. Και ο δείκτης Τραπεζών διέσπασε 'εκκωφαντικά' την συσσώρευση μεταξύ 460 - 560 μονάδων. Το νέο χαμηλό 52 εβδομάδων που πραγματοποίησε μετατρέπει την περιοχή αυτή σε σημαντική αντίσταση. Σε κάθε περίπτωση, η πτωτική τάση επιβεβαιώθηκε και το πτωτικό κύμα του τελευταίου εξαμήνου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον ΔΤΡ να έχει απολέσει πάνω από 50% από το υψηλό του Απριλίου».

Οι εκτιμήσεις της αγοραίας συναίνεσης για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης αναφέρουν ως πρώτη, αξιόλογη, αντίσταση στις 1675 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1477 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 1540 - 1534 μονάδες. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο ούτε στιγμή οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ.

Με πτώση μόνιμα στην ανοδική συνεδρίαση για τους ΓΔ και 25άρη, ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Με τη «βοήθεια» των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΦΡΛΚ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Η χρηματιστηριακή απαξίωση των Ελληνικών Τραπεζών, απόρροια των ανακοινώσεων της Morgan Stanley για τη διαγραφή των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών από τον MSCI Greece Large Cap, συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα. Η πτωτική διάσπαση των 455 μονάδων του κλαδικού δείκτη, πυροδότησε ένα νέο πτωτικό κυματισμό, με την κεφαλαιοποίηση όλων των Τραπεζών, πλην της ΑΛΦΑ, να έχει κατέλθει του ενός δισ. ευρώ.

Παρά τις αντιξοότητες του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και τις συνεχείς αρνητικές ειδήσεις που επισκιάζουν την Χρηματιστηριακή Αγορά ως σύνολο, το γενικότερο διεθνές κλίμα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την Εγχώρια Αγορά.

Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες φαίνεται να έχουν εισέλθει σε "bear market", ενώ ο Ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Banks έχει απολέσει 30% από τα υψηλά έτους, με μετοχές όπως αυτή της Deutsche Bank να βρίσκεται στα ιστορικά της χαμηλά.

Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με το Ιταλικό πρόβλημα και τον μόνιμο “πονοκέφαλο” του "Brexit", δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον για την Ελλάδα, που αποζητά την πρόσβαση στις Αγορές.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Αγοράς ομολόγων, το 10ετες Κυβερνητικό ομόλογο της Χώρας μας έγραψε υψηλά 5μηνου (4,69%), απομακρύνοντας την απόδοση ακόμη περισσότερο από τα επίπεδα του 3,5% που έχει θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα της Αγοράς, η διάσπαση των 610 μονάδων, ενεργοποίησε νέες εντολές πωλήσεων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 550 και 520 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Ο δείκτης Τραπεζών, πλέον, σημαδεύει τα ιστορικά χαμηλά των 358 μονάδων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέχρι και την επόμενη Παρασκευή. Η αυριανή επισημοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ για την μείωση των 'κόκκινων' δανείων μέσω ενός 'οχήματος ειδικού σκοπού' (SpecialPurposeVehicle), αν και προεξοφλημένο κατά μεγάλο βαθμό, ίσως επιχειρήσει να ανακόψει έστω και προσωρινά, την ελεύθερη πτώση των Τραπεζικών τίτλων.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές προχώρησαν ανοδικά με προσοχή σήμερα Πέμπτη 22/11, ενώ το πετρέλαιο ανέκαμψε από μια απότομη πτώση. Ωστόσο τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ και η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων κράτησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ένταση, εν μέσω ενδείξεων για χαλάρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδιζε +0,2% και μέχρι στιγμής κατάφερε να εμφανίσει επίπεδη μεταβολή τον Νοέμβριο μετά από τρεις συνεχόμενες μηνιαίες πτώσεις. Για το έτος, είναι σε πορεία για τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2011, εν μέρει λόγω του άγχους από τις αποδυναμωμένες προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη και τον θερμό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,65%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,84%.

Σαν ανταπόκριση στην πολιτική της σύσφιγξης, το δολάριο των ΗΠΑ ισχυροποιήθηκε απέναντι από τα περισσότερα ανταγωνιστικά νομίσματα φέτος, με το δείκτη του, DXY, έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων να κερδίζει σχεδόν 5%. Σε σύγκριση, με το γιεν Ιαπωνίας είναι επίπεδο μέχρι στιγμής το 2018.

Ο Μάριος Χατζηκυριάκος, αναλυτής της εταιρείας διαπραγμάτευσης XM.Com, δήλωσε ότι το δολάριο είναι επί του παρόντος "νόμισμα παντός καιρού". Ο δείκτης του δολαρίου ήταν τελευταία στο επίπεδο του 96,697. Το γιέν μόλις και μετά βίας άλλαξε στις 113,07 μετά από δύο συνεχόμενες συνεδρίες ζημιών.

Το ευρώ αυξήθηκε με την ελπίδα ότι η ιταλική δημοσιονομική διαμάχη θα επιλυθεί ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο της βήμα προς την επαναφορά της πειθαρχίας στην Ιταλία σχετικά με το έλλειμμα της. Ήταν τελευταία στα 1,1386 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα