Αγορές: Σε σενάρια θετικής έκπληξης ποντάρει η Ευρώπη

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 12:18
UPD:12:25
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Mε το βλέμμα στραμμένο σε Βρυξέλλες, Ρώμη και Λονδίνο, οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσιάζουν σήμερα εικόνα ανάκαμψης. Οι «ταύροι» προσπαθούν να αντιδράσουν μετά τις διήμερες ρευστοποιήσεις και αναζητούν στηρίγματα σε πληροφορίες και εκτιμήσεις για θετική εξέλιξη των κορυφαίων ζητημάτων, που απασχολούν την Ευρώπη. Μετά την απογοήτευση, τους φόβους και τα σενάρια τρόμου των προηγούμενων ημερών, το κλίμα σήμερα αλλάζει, με τα σενάρια θετικών εκπλήξεων να έρχονται στο προσκήνιο. Μένει να φανεί για πόσο. 

Η κόντρα της Ιταλίας με την Ε.Ε. ξεχωρίζει, καθώς σήμερα αναμένεται η επίσημη γνώμη της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό. Αν και η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι αυτός θα απορριφθεί, εκτιμά παράλληλα ότι θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός, πριν φτάσουμε στις κυρώσεις. 

Υπό τις συνθήκες αυτές σήμερα στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,1% και παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Την ανάκαμψη οδηγούν οι τράπεζες, που χθες διολίσθησαν σε χαμηλά 18 μηνών, εν μέσω ανησυχιών για την έκθεσή τους στα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αποκλιμακώνονται αισθητά, στηρίζοντας έτσι και τον τραπεζικό κλάδο. 

Το κλίμα είναι θετικό ανά την Ευρώπη, με τον Dax στη Φραγκφούρτη να ενισχύεται 0,7% και τον CAC 40 στο Παρίσι να ακολουθεί με άνοδο 0,5%. Εκτός Ευρωζώνης, στο Λονδίνο, την ώρα που η Μέι παίζει το χαρτί της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, ο FTSE 100 ανακάμπτει σχεδόν 0,8%. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ανακάμπτει ελαφρά (0,16%) με την ισοτιμία στα 1,1387 δολάρια ανά ευρώ. Οριακή πτώση για το βρετανικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία στα 1,2784 δολάρια ανά στερλίνα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα