Ιταλία: Βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 09:57
UPD:10:39
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Πιο ήρεμη είναι σήμερα η εικόνα στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις των ομολόγων να καταγράφουν αισθητή πτώση. Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της ετυμηγορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει μεν σχεδόν προεξοφλήσει ότι οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν, για πρώτη φορά στην ιστορία, προϋπολογισμό κράτους- μέλους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της πειθαρχικής διαδικασίας, αλλά φαίνεται να πιστεύει παράλληλα ότι τα πράγματα δεν φτάσουν στα άκρα, δεν θα καταλήξουν δηλαδή σε κυρώσεις. 

Τις προσδοκίες ενισχύει και δημοσίευμα της La Stampa, σύμφωνα με το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, που έως τώρα έχει τηρήσει την πλέον σκληρή στάση, είναι πια έτοιμος για έναν συμβιβασμό στο θέμα του προϋπολογισμού. 

Υπό αυτές τις συνθήκες η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει πτώση 3,21% ή 12 μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,50%. Το spread των αποδόσεων ιταλικών/γερμανικών ομολόγων περιορίζεται ανάλογα,  στις 313 από 324,9 μονάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι τις δύο προηγουμένες ημέρες το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στις αγορές έβαινε αυξανόμενο, εν μέσω δηλώσεων- μηνυμάτων κορυφαίων στελεχών της ιταλικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στα οικονομικά τους σχέδια. 

Οι εξελίξεις στην ιταλική κρατικού χρέους βρέθηκαν στο στόχαστρο και του γερμανικού Τύπου, που δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η πρωτοβουλία της Ρώμης να εκδώσει το λεγόμενο «ιταλικό ομόλογο» ή «ομόλογο του πατριώτη» δεν απέδωσε. Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο στοιχεία του Bloomberg, τις πρώτες ημέρες τα έσοδα του κράτους δεν είχαν ξεπεράσει τα 646 εκατ. ευρώ. 

«Τα ομόλογα αυτά απευθύνονται λιγότερο σε θεσμικούς επενδυτές και περισσότερο σε ιδιώτες με μικρότερο πορτοφόλι. Προβλέπουν ένα ελάχιστο επιτόκιο προστασίας από τον πληθωρισμό και εκδίδονται από το 2012 σε τακτά χρονικά διαστήματα από το ιταλικό κράτος. Παλαιότερες εκδόσεις είχαν αποφέρει έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα