Επιτυχής τριετής δοκιμή υδρογονοκίνητων λεωφορείων στην Ε.Ε.

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 20:19

Μηδενική ρύπανση για το περιβάλλον και καμία μηχανική βλάβη προκύπτουν από τα αποτελέσματα της τριετούς - δοκιμαστικής λειτουργίας 27 υδρογονοκίνητων λεωφορείων, μαζικής μεταφοράς, που εξυπηρετούν τους κατοίκους εννέα ευρωπαϊκών πόλεων (Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Αμβούργο, Λονδίνο, Λουξεμβούργο, Μαδρίτη, Πόρτο, Στοκχόλμη και Στουτγκάρδη).

Τα νέα λεωφορεία, του προγράμματος CUTE, χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα επόμενα τρία χρόνια θα ακολουθήσει μια σειρά νέων δοκιμών για τη λειτουργία υδρογονοκίνητων οχημάτων στις ευρωπαϊκές πόλεις, υπό τον τίτλο «Υδρογόνο για τη Μεταφορά». Θα δοκιμαστούν 200, επιπλέον, υδροκίνητα οχήματα (λεωφορεία, μίνι βαν, αυτοκίνητα και σκουτερς) σε πόλεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και στο Αμστερνταμ, στο Λουξεμβούργο, στο Ρέικαβικ, στο Πεκίνο και στο Περθ (Αυστραλία). Τα 200 οχήματα είναι μια επένδυση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικής αξίας 105 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει τα 48 εκατομμύρια ευρώ.

«Το ερώτημα, τώρα δεν είναι αν τα υδρογονοκίνητα οχήματα λειτουργούν σωστά, αλλά πότε θα γίνουν ανταγωνιστικές οι τιμές τους στην αγορά», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Αντρές Πίλμπαγκς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα