Οι ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες στο μικροσκόπιο των ξένων μέσων

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 09:42
UPD:09:43
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το θέμα των ελληνικών τραπεζών απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα τα ξένα μέσα, που εστιάζουν στην αιμορραγία των μετοχών τους και στα διάφορα σχέδια, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. 

Τα περισσότερα ρεπορτάζ και αναλύσεις μένουν στις εναλλακτικές, που υπάρχουν στο τραπέζι, στο ποιες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να λάβουν το πράσινο φως των ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και τι σημαίνουν για το μέλλον των τραπεζών. Όπως σχολίαζε χθες το Bloomberg η έλλειψη σαφήνειας λειτουργεί εναντίον των τραπεζών που εξακολουθούν να βλέπουν τις μετοχές τους να χάνουν μεγάλο μέρος της αξίας τους. 

Άλλοι πάλι επιχειρούν συγκρίσεις μεταξύ των προβλημάτων Ελλάδας- Ιταλίας, προκειμένου να επισημάνουν ότι οι πονοκέφαλοι για την Ευρωζώνη δεν τελειώνουν. Ορισμένοι πάλι επιλέγουν πιο δραματικούς τόνους, στα όρια της υπερβολής. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της Telegraph, υπό τον τίτλο: «Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα επιστρέφει». «Καθώς η Αθήνα καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματός της, εγείρονται ανησυχίες ότι ενδεχομένως να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να αποφύγει την παγίδα της βαθιάς ύφεσης» υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα. 

Το θέμα των κόκκινων δανείων απασχολεί βεβαίως έντονα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχουν παρουσιάσει δύο διαφορετικά σχέδια για την άμεση αντιμετώπισή του, προκειμένου να καμφθούν οι ανησυχίες σταματήσει και το σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο. Πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως και στα δύο σχέδια, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν στα χέρια τους περισσότερες επιλογές. 

Η Telegraph, εν τω μεταξύ, αναφέρεται στο ίδιο άρθρο και στο ζήτημα της Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι Βρυξέλλες αφήνουν την αγορά ομολόγων να «κάνει τη δουλειά», να σπάσει δηλαδή όπως σχολιάζει, την πολιτική αντίσταση της Ιταλίας. «Πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου, που στηρίζεται στην υπόθεση μίας ελεγχόμενης τραπεζικής κρίσης» προειδοποιεί. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα