Αγώνας δρόμου για το σχέδιο εξυγίανσης της FF

«Κλειδί» για τη συμφωνία η συναίνεση του 60% των πιστωτών και η ενδιάμεση χρηματοδότηση
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 09:24
REUTERS/Costas Baltas

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Mάχη με τον χρόνο δίνουν διοίκηση και σύμβουλοι της Folli Follie Group (FF Group) προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του 60% των πιστωτών και να προωθήσουν τη διάσωση της εταιρείας μέσω του άρθρου 106β του πτωχευτικού νόμου, πριν οι αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης ομολογιούχων και άλλων πιστωτών ανατρέψουν αυτά τα σχέδια.

Χθες το βράδυ έλαβε χώρα έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης για τα παραπάνω θέματα. Βέβαια, νομικό επιτελείο και ανώτερα στελέχη της FF Group αλληλοεπιδρούν καθημερινώς και το Δ.Σ. ουσιαστικά βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση, με ζητούμενο τη χρυσή τομή στα συμφέροντα των εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτών, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση του 53,6% των πιστωτών της, ποσοστό που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αυξηθεί και είναι κοντά στις επιδιώξεις της εισηγμένης. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι αν πληρωθούν οι τράπεζες -αναμένεται από μέρα σε μέρα η δημοσίευση του πλειστηριασμού για το 35,7% των πολυκαταστημάτων attica που διαθέτουν ως ενέχυρο- θα διαφοροποιηθεί το χαρτοφυλάκιο των πιστωτών (συνολικές υποχρεώσεις 532 εκατ. ευρώ). Ειδικό βάρος, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να έχουν οι ομολογιούχοι, οι οποίοι έχουν συναινέσει στο σχέδιο εξυγίανσης εκτιμώντας ότι με την επικύρωσή του και την κεφαλαιοποίηση των απαιτήσεών τους, υπό την ιδιότητα του μετόχου, θα έχουν μικρότερο επενδυτικό κίνδυνο όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση.

Κομβικό σημείο αποτελεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί από το 2019 και τοποθετείται σε ένα εύρος 70 έως 100 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του «κουρέματος» δραστηριοτήτων που θα επέλθει. Για το θέμα δεν γίνεται ποσοτική αναφορά στο σχέδιο εξυγίανσης, στο οποίο προτείνεται μεν αναδιάρθρωση με ορίζοντα το 2020, αλλά το περίγραμμα του ανταγωνισμού της FF Group δίνεται με το μέγεθος που εμφάνισε πριν από έναν χρόνο. Πλέον, όμως, στην περίπτωση που καταφέρει να βρει λύση χρηματοδότησης (με τις τράπεζες «απέναντι»), η εταιρεία έχει πολύ δρόμο για να ξανακερδίσει τη φήμη και το μερίδιό της στον παγκόσμιο κλάδο κοσμημάτων με ανταγωνιστές όπως οι Pandora, Fossil, Michael Kors κ.ά.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα