Απότομη κάθοδος στη Ν. Υόρκη

Χαμηλότερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 00:01

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ημερήσια πτώση του τελευταίου μήνα σημείωσαν οι μετοχές στη Wall Street, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν από τα αρχικό υψηλό ρεκόρ πενταετίας εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια, το πετρελαϊκό σοκ και το χαλαρό δολάριο θα πλήξουν τις εταιρικές κερδοφορίες.

Oι μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τον Dow Jones να χάνει πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι πληθωριστικές ανησυχίες μία ημέρα αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε το βασικό της βραχυχρόνιο επιτόκιο για 16η φορά στη σειρά. Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις αγορές εμπορευμάτων και η πτώση του δολαρίου είναι αρκετοί λόγοι ώστε να οδηγήσουν τις μετοχές στο κόκκινο, επισημαίνουν αναλυτές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,4%, στις 1.391,87 μονάδες, ενώ νωρίτερα άγγιξε τις 1.407,52 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2001. Τα χρηματιστήρια απογειώθηκαν το τρέχον έτος, καθώς τα σχετικά χαμηλά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ βοήθησαν πολλές εταιρείες να πετύχουν κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων, ενώ το ρευστό που δημιουργήθηκε συνέβαλε σε μια αύξηση της δραστηριότητας εξαγορών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος είχε καταγράψει πριν από δύο ημέρες υψηλό πενταετίας, υποχώρησε χθες κατά 0,3%. Τα 14 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης σημείωσαν απώλειες.

Οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ξεκίνησαν μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι χαμηλά, προσθέτοντας ότι ίσως να υποστηρίξει ο ίδιος μία αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,50% τον Ιούνιο.

Μετά τις παραπάνω δηλώσεις σημειώθηκε νέα άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου. Κάθε αύξηση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων κατά 10% υπέρ του ευρωπαϊκού νομίσματος προκαλεί πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη κατά μέσο όρο της τάξης του 3%.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο τίτλος της Νokia, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,5%, κλείνοντας σε χαμηλό μηνός.

Ο Nikkei έκλεισε στα κατώτερα έξι εβδομάδων με πτώση 0,53%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα