Την εφαρμογή των μέτρων αλληλεγγύης που προβλέπει η ρύθμιση για τους ανέργους των κλωστηρίων Ναούσης, και σε άλλους νομούς, θα θεσμοθετήσει μετά από διάλογο η κυβέρνηση.
Όπως διευκρίνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε νομούς με υψηλό ποσοστό ανεργίας, κλάδους που φθίνουν, ανέργους τουλάχιστον 50χρονών και αφού θα έχει εξαντληθεί κάθε άλλη προσπάθεια, ώστε να βρεθεί απασχόληση.
Όπως είπε ο υπουργός, η χρηματοδότηση των μέτρων θα στηρίζεται σε ταμείο αλληλεγγύης, οι πόροι του οποίου θα προέλθουν από αναδιάταξη κοινωνικών δαπανών και όχι από καινούργιες εισφορές. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτουρίδη, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης θα έχουν καθοριστεί έως τις αρχές καλοκαιριού.
Ανοιχτό προς συζήτηση μεταξύ των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους ανέργους που θα εντάσσονται στη σχετική ρύθμιση, η παροχή κοινωνικής εργασίας.
Aσφαλιστικό
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ.Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι ο «νόμος Ρέππα», αλλά και το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας, θα εφαρμοστεί και ότι ο διάλογος θα αφορά πτυχές για το πώς θα γίνει η εφαρμογή σε κάποια ειδικά σημεία.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Απασχόλησης, κάθε δίμηνο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάζει στη Βουλή την πορεία υλοποίησης της νομοθεσίας για το ασφαλιστικό, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση ότι στο τέλος του 2006 ο προϋπολογισμός θα έχει καταβάλει στα ταμεία το 1% του ΑΕΠ που ορίζει ο «νόμος Ρέππα», ή και περισσότερο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο κ.Τσιτουρίδης επισήμανε πως οι αποφάσεις για το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων είναι υπόθεση κάθε χώρας και δεν έχουν εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες, οπότε η Κομισιόν δεν έχει τη δυνατότητα να υπαγορεύσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Όσο για τα επόμενα βήματα του διαλόγου στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι η Επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα συγκαλείται δύο φορές το μήνα και ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το ασφαλιστικό και στο επίπεδο της ΟΚΕ.
Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Απασχόλησης αναμένεται να αποστείλει την πρόσκληση προς τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να ορίσουν εκπροσώπους τους στην επιτροπή μελέτης που θα αναλάβει να εκπονήσει τη διάγνωση για τις διαστάσεις του προβλήματος σε συνεργασία με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Από το Φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διμερείς επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία η αποτύπωση του προβλήματος. Ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σήμερα, μόνον στο ΙΚΑ, υπάρχουν 2.033 διαφορετικοί τύποι σύνταξης και 705 διαφορετικά ασφάλιστρα.
ΑΠΕ - ΜΠΕ