Ο εφιάλτης επιστρέφει

Σε κάθετη πτώση οι ευρωπαϊκές μετοχές
Σάββατο, 13 Μαΐου 2006 00:01

TH MEΓΑΛΥΤΕΡΗ ημερήσια πτώση της τελευταίας διετίας σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω ανησυχιών, ότι ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, ενώ ο ίδιος εφιάλτης οδήγησε στην κατηφόρα και τη Wall Street, παρά τον ευχάριστο αιφνιδιασμό από τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα και την πτώση του πετρελαίου.

Ο πληθωρισμός είναι πάντα ένα ρίσκο για τις μετοχές, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται να μεταβιβάσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Οι απώλειες στην Ευρώπη κλιμακώθηκαν, όταν τα οικονομικά μεγέθη έδειξαν ότι το πετρελαϊκό ράλι έπληξε βαθιά την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές εισαγωγών κινούνται υψηλότερα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 2,1%, στις 1.363 μονάδες- τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο 2004- τερματίζοντας την εβδομάδα με απώλειες 2,6%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, οι HSBC Holdings και η Allianz οδήγησαν την κούρσα καθόδου στον κλάδο παροχής οικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος είναι από τους πλέον ευαίσθητους στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε πτώση της τάξης του 2%, στις 334,11 μονάδες, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 2,3%.

Στο «κόκκινο» βρέθηκε και η Wall, επηρεαζόμενη αρνητικά από τα μακροοικονομικά, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές των εισαγομένων προϊόντων ενισχύουν τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ενώ την ίδια ώρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη κάνει ισχυρή βουτιά.

Ολοι οι δείκτες ηγήθηκαν μιας μεγάλης εβδομαδιαίας πτώσης, με τον δείκτη S&P 500 να χάνει 1,8%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιανουαρίου, το Nasdaq 3,6%, ενώ ο Dow με απώλειες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, σημείωσε την πρώτη εβδομαδιαία πτώση σε έξι εβδομάδες. Ο ιαπωνικός Nikkei στα χαμηλότερα επτά εβδομάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα