Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές για πέμπτη ημέρα, οδεύοντας να σημειώσουν τις μεγαλύτερες συνεχόμενες απώλειες μέσα σε επτά μήνες. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. οδηγούσαν την πτώση, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας, όπως της Sony Corp. και της Nissan Motor Co., μετά την υποχώρηση του δολαρίου κάτω από τα 110 γιέν, μειώνοντας την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό. Ο δείκτης S&P 500, υποχώρησε στις 12 Μαΐου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι ο πληθωρισμός θα ωθήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,9%, φθάνοντας στις 138,82 μονάδες στις 11:18 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη συνεχόμενη πτώση, από τις απώλειες έξι ημερών που σημείωσε μέχρι τις 19 Οκτωβρίου του 2005.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 1,6% και ο Topix σημείωσε απώλειες 1%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, με τον δείκτη Kospi στη Ν. Κορέα να υποχωρεί 2,5%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200, υποχώρησε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι μηνών, καθώς οι τιμές των μετάλλων υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ.

Στις ΗΠΑ οι τιμές εισαγωγής σημείωσαν άνοδο 2,1% τον Απρίλιο, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στις 12 Μαΐου.

Προσφάτως το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 109,78 γιέν, χαμηλότερα από τα 110,01 που διαπραγματεύθηκε στις 12 Μαΐου, τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Τόκυο. Την εβδομάδα που πέρασε το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 2,3% έναντι του γιέν.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύθηκαν στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 2,1% από τα επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν 2,1% από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Το αλουμίνιου, ο μόλυβδος, ο κασσίτερος και ο ψευδάργυρος κινήθηκαν πτωτικά, ενώ ανοδικά κινήθηκε το νικέλιο.

Ο Donald Brydon, πρόεδρος του London Metal Exchange, προειδοποίησε τους επενδυτές για τον κίνδυνο «φούσκας» στις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα