Iαπωνία: Ανοδος του δείκτη τιμών παραγωγού

Μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής
Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 07:57

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από ότι αναμενόταν αύξηση σημείωσαν τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, που απειλούν τα κέρδη εταιρειών, όπως της Japan Airlines Corp. και της Toyota Motor Corp.

Ο δείκτης τιμών που καταβάλουν οι εταιρείες για ενέργεια και πρώτες ύλες αυξήθηκε 2,5%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – 26 η συνεχόμενη αύξηση – σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 25 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι οι τιμές παραγωγού θα σημείωναν άνοδο 2,3%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 109,61 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:40 π.μ. στο Τόκυο, από 109,67 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού.

Η Japan Airlines ανακοίνωσε για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου καθαρές ζημίες 24,2 δισ. γιέν (220 εκατ. δολ.) καθώς το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε 31%, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 10 Μαΐου.

Η Toyota, η οποία ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε κέρδη ρεκόρ ύψους 1,4 τρισ. γιέν για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, είπε ότι οι υψηλότερες τιμές για ελαστικά, ατσάλια και άλλα υλικά, αύξησαν το κόστος πλέον των 100 δισ. γιέν. Η αυτοκινητοβιομηχανία προβλέπει ότι τα κέρδη της την τρέχουσα χρήση θα μειωθούν κατά 4,1%.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 28 Απριλίου, οι τιμές παραγωγού θα αυξηθούν 1,5% την τρέχουσα χρήση και 1% την επόμενη. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, θα αυξηθεί 0,6%, φέτος και 0,8% την επόμενη χρήση, σύμφωνα με την τράπεζα.

Οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν 18,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και αυτές των επεξεργασμένων υλικών σημείωσαν αύξηση 5,4%, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Οι τιμές των τελικών αγαθών ή των έτοιμων προς κατανάλωση αγαθών, αυξήθηκαν 0,2%.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,5% τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα