Embraer: 63% χαμηλότερα κέρδη από την ανατίμηση του ρεάλ

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 08:33

ΜΕΙΩΣΗ, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της τέταρτης μεγαλύτερης βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, Empresa Brasileira de Aeronautica SA, αποτέλεσμα της μείωση των πωλήσεων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με την ανατίμηση του νομίσματος, που επηρέασε αρνητικά τα έσοδα από τις εξαγωγές της.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 63%, φθάνοντας στα 89,6 εκατ. ρεάλ (40,5 εκατ. δολ.) ή 12 σεντάβος ανά μετοχή, από 234 εκατ. ρεάλ ή 33 σεντάβος ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Embraer ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Βραζιλίας.

Η μείωση των κερδών της Embraer αντικατοπτρίζει την επίδραση της ανατίμησης του ρεάλ και στους άλλους εξαγωγείς της χώρας.

Το νόμισμα της Βραζιλίας, ρεάλ, σημείωσε πέρυσι άνοδο 17% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και είχε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 16 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας, μειώθηκαν 13%, φθάνοντας στο 1,77 δισ. ρεάλ, από 2 δισ. ρεάλ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το πρώτο τρίμηνο η Embraer παρέδωσε 27 αεροσκάφη, λιγότερα από τα 30 που είχε παραδώσει πριν από ένα χρόνο, καθώς οι πωλήσεις των αεροσκαφών χωρητικότητας 50 θέσεων της εταιρείας, κινήθηκαν πτωτικά. Από αυτά τα αεροσκάφη, γνωστά ως ERJ 145 η εταιρεία παρέδωσε μόνο τέσσερα, έναντι 18 που είχε παραδώσει πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν 45%, φθάνοντας τα 331 εκατ. ρεάλ. Τα προ φόρων τόκων κα αποσβέσεων κέρδη μειώθηκαν 51%, φθάνοντας στα 179 εκατ. ρεάλ, από 362 εκατ. ρεάλ, που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της Embraer έχουν υποχωρήσει φέτος σε ποσοστό 16%, έναντι ανόδου 22% του δείκτη Bovespa του Χρηματιστηρίου της Βραζιλίας. Οι μετοχές, που είχαν την έκτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 55 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν των δείκτη φέτος, υποχώρησαν σήμερα κατά 84 σεντάβος, ποσοστό 4,2% για να κλείσουν στα 19,31 ρεάλ η μία στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα