Υποχωρεί για δεύτερη ημέρα η τιμή του αργού

Μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σ. Αραβίας για υψηλότερη παραγωγή
Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 09:58

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για δεύτερη ημέρα στη Ν. Υόρκη, μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, ότι υπάρχει κίνδυνος η αύξηση της δυναμικότητας του ΟΠΕΚ, να υπερβεί τη ζήτηση.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουνίου, υποχώρησε έως 88 σεντς ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 71,16 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στη 1:47 μ.μ., στη Σιγκαπούρη, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 71,28 δολ. το βαρέλι.

Στις 12 Μαΐου το πετρέλαιο υποχώρησε 1,8%, φθάνοντας στα 72,04 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της ζήτησης πετρελαίου από την ΙΕΑ, επικαλούμενη χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν κατανάλωση σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Η τιμή του πετρελαίου παραμένει 17% υψηλότερα φέτος μετά τις επιθέσεις ανταρτών στη Νιγηρία που μείωσαν την παραγωγή στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, κατά 1/5. Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 75,35 δολ. το βαρέλι τον περασμένο μήνα, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι εξαγωγές από το Ιράν, την τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να διαταραχθούν σε περίπτωση της επιβολής κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην ισλαμική δημοκρατία, για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα είναι φέτος 200.000 βαρέλια χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με την έκθεση της International Energy Agency, στις 12 Μαΐου. Ο ΟΠΕΚ άντλησε 170.000 βαρέλια περισσότερα ημερησίως τον Απρίλιο αυξάνοντας την παραγωγή στα 30,04 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την ΙΕΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα