Ινδονησία: Η χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 11:09

ΜΕ τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε περίπου δύο χρόνια, αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ινδονησίας, μετά τον διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους δανεισμού, που άφησε τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα για δαπάνςε.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε 4,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 4,9% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στη Τζακάρτα.

Συνολικά 13 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την εξέλιξη. Η ανάπτυξη το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 2%.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν στην Ινδονησία και εταιρείες, όπως η PT Astra International, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης αυτοκινήτων της χώρας, καθώς και οι ανταγωνίστριές της, πούλησαν 45% λιγότερα αυτοκίνητα το πρώτο τρίμηνο, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας για έκτη φορά πέρυσι, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υποχώρηση του εθνικού νομίσματος της Ινδονησίας, της ρουπίας. Επίσης, η αποτυχία της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες της, επηρέασε αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί στο 5,4% φέτος, από 5,6% που ήταν το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα