DBRS για Brexit: Προς το παρόν «keep calm», αλλά...

Μακροπρόθεσμα κίνδυνος για τη συνοχή της χώρας
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 10:32
UPD:10:33
REUTERS/YVES HERMAN

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου εάν στις 25 Νοεμβρίου οι 27 εγκρίνουν το προσχέδιο της συμφωνίας, που έχει σηκώσει θύελλα στη βρετανική Βουλή, τότε αυτό θα καταστεί η νομική βάση για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμενόμενο χαρακτηρίζει το ρευστό πολιτικό τοπίο στη Βρετανία και τον κίνδυνο μη επικύρωσης της συμφωνίας του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες ο οίκος DBRS και συνιστά ψυχραιμία. Σε σημείωμά του υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Keep Calm and Carry on» ο ευρωπαϊκός οίκος επισημαίνει ότι τα πιστωτικά θεμελιώδη, που στηρίζουν το τριπλό Α στο αξιόχρεο της Βρετανίας παραμένουν αμετάβλητα. 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου εάν στις 25 Νοεμβρίου οι 27 εγκρίνουν το προσχέδιο της συμφωνίας, που έχει σηκώσει θύελλα στη βρετανική Βουλή, τότε αυτό θα καταστεί η νομική βάση για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει του προσχεδίου η Βρετανία θα παραμείνει σε έδαφος τελωνειακής ένωσης, προκειμένου να αποφύγει το σκληρό σύνορο με Βόρειας Ιρλανδίας- Ιρλανδίας έως ότου βρεθεί μία μόνιμη λύση. 

«Η πρόσφατη πολιτική αστάθεια- συμπεριλαμβανομένων των ηχηρών παραιτήσεων- δεν εκπλήσσει και ο DBRS αναμένει ακόμη περισσότερη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα» αναφέρουν στο σημείωμα, εξηγώντας πως μέσα στους επόμενους μήνες έρχονται σκληρές διαπραγματεύσεις τόσο στο εσωτερικό της Βρετανίας όσο και σε επίπεδο κοινοβουλίων της Ε.Ε. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, τονίζουν, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα από τα πιθανά σενάρια: από την επιτυχή επικύρωση της συμφωνίας (μαλακό Brexit) έως την μη επικύρωση χωρίς καμία εναλλακτική (σκληρό Brexit). Βλέπουν υψηλές πιθανότητες πρόωρων εκλογών ή ακόμη και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Μακροπόθεσμα, όπως προειδοποιούν, το Brexit θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή και την ανθεκτικότητα της Βρετανίας- και αυτός είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους, που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση. Έντονη αβεβαιότητα επιμένει σχετικά με τις διαφορές στο ρυθμιστικό και τελωνειακό πλαίσιο της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης χώρας και το πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη βρετανική οικνομία.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα