Frigoglass: H επαγγελματική ψύξη στήριξε τα αποτελέσματα γ τριμήνου

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 10:15
UPD:10:21

Βρίσκοντας στήριγμα στις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου επαγγελματικής ψύξης και παρά τις πιέσεις σε εκείνον της υαλουργίας, που επηρεάζεται και από την εποχικότητα του προϊόντος, η Frigoglass πέτυχε να αυξήσει έσοδα και λειτουργικά κέρδη και να περιορίσει τις καθαρές ζημίες, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της το τρίτο τρίμηνο. 

Η εταιρεία διατήρησε τη θετική πορεία σε Ευρώπη και Αφρική, με αποτέλεσμα διψήφια αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης. Στον κλάδο Υαλουργίας, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα. Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει την εποχικότητα των παραγγελιών γυάλινων φιαλών και πλαστικών κιβωτίων, καθώς καιτα χαμηλά επίπεδα πωλήσεων των μεταλλικών πωμάτων.

Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 5,6%, σε 80,3 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, επιτυγχάνοντας το τέταρτο συνεχές τρίμηνο σταθερής ανάπτυξης των πωλήσεων μας. Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) αυξήθηκε κατά 31,5%, σε 20,6 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο να βελτιώνεται κατά 510 μονάδες βάσης, σε 25,7%.

Η βελτίωση του περιθωρίου αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με την εταιρεία, την αυξημένη απορρόφηση του σταθερού κόστους, απόρροια της ανάπτυξης των πωλήσεων, του ευνοϊκού μείγματος πωλήσεων καθώς και των πρωτοβουλιών αύξησης της παραγωγικότητας και μείωσης του κόστους πρώτων υλών στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης.

Καθοριστικός παράγοντας αύξησης του μικτού περιθωρίου κέρδους ήταν και η εστίασή μας στην εξοικονόμηση κόστους ενέργειας στον κλάδο Υαλουργίας. Οι παραπάνω παράγοντες, όπως επισημαίνεται, υπεραντιστάθμισαν τον αρνητικό αντίκτυπο της χαμηλής απορρόφησης του κόστους λόγω της μείωσης των πωλήσεων μεταλλικών πωμάτων στη Νιγηρία. Η αύξηση των πωλήσεων, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του κόστους, οδήγησαν σε βελτίωση των λειτουργικών εξόδων (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) κατά 40 μονάδες βάσης ως ποσοστό των πωλήσεων.

Κατά συνέπεια, τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 3%, σε 12,0 εκατ., ευρώ. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 3,7 εκατ., μειωμένα κατά 15,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτή η πτώση αντικατοπτρίζει τις συναλλαγματικές ζημίες του περυσινού έτους λόγω της υποτίμησης του Δολαρίου ΗΠΑ σε σχέση με το Ευρώ και της υποτίμησης του νομίσματος της Νότιας Αφρικής σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ.

Η Frigoglass σημείωσε περίπου ίδιες με τα περυσινά επίπεδα καθαρές ζημίες ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Συνυπολογίζοντας τις καθαρές ζημίες από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, οι καθαρές ζημίες περιορίστηκαν στα 3,4 εκατ. έναντι ζημιών 11,0 εκατ. πέρυσι. Οι καθαρές ζημίες του περυσινού έτους επηρεάστηκαν αρνητικά από τις έκτακτες δαπάνες ύψους €6,9 εκατ. που σχετίζονται με την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση.

Ο καθαρός δανεισμός από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησε στα 210,7 εκατ. ευρώ έναντι 332,1 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2017. Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης τον Οκτώβριο του 2017 και τις ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα